Een specialist nodig? 030 – 272 45 00

Roozemond [+] De Haan in het nieuws

Bestuurders Rigtergroep aangehouden op verdenking pgb-fraude

Lees ook:

In oktober 2017 verhuisden voormalige cliënten van de faillietverklaarde Rigtergroep naar het Doekenborgcomplex in Nijmegen. © Gerard Verschooten

Bestuurders Rigtergroep aangehouden op verdenking pgb-fraude

4 november 2019

In: R+DH in de Media

#PGB-Fraude#Rigtergroep

Twee bestuurders van de voormalige zorginstelling Rigtergroep in Nijmegen zijn maandagochtend (4 november 2019) aangehouden. Dat gebeurde nadat ze verzocht waren naar het politiebureau in Nijmegen te komen. Ze worden verdacht van pgb-fraude.

In april 2017 werd er aangifte gedaan tegen het bestuur van de zorginstelling door de gemeente Nijmegen. Toen volgden geen aanhoudingen, maar civiele procedures van de gemeente Nijmegen. In eerste instantie werd de Rigtergroep in het gelijk gesteld. Vervolgens mocht de gemeente Nijmegen daar tegenbewijs voor leveren. Ook de Rigtergroep heeft nieuw bewijs voor haar onschuld aangeleverd. ,,Dat alles zou binnenkort in een nieuwe zitting behandeld worden”, aldus advocaat Jaap-Willem Roozemond van de Rigtergroep.

Strafrechtelijke procedure

De aanhoudingen van twee bestuursleden van maandag zijn in het kader van een strafrechtelijke procedure. ,,Mosterd na de maaltijd”, zo geeft de advocaat van de Rigtergroep maandagochtend aan. ,,Dat het OM na zo lange tijd hier nog mee komt en dan zo plotseling. Dat is in strijd met de mensenrechten. Niet in te zien valt wat een aanhouding en voorlopige hechtenis na meer dan tweeënhalf jaar voor zin heeft”, zo geeft hij aan.

De verdachten hebben al een verklaring afgelegd in de civiele procedure. Vooralsnog is onduidelijk waarom er – in aanloop naar het einde van de civiele procedure – tot aanhouding is overgegaan. De discussie over de pgb-fraude gaat over de vraag of de Rigtergroep minder personeel heeft ingezet dan de uren die zijn gedeclareerd. De fraude is volgens de gemeente Nijmegen opgelopen tot 1,2 miljoen euro. In de civiele vervolgprocedure onderzoekt de rechter nog mogelijke fraude van 1,5 ton bij vier zorgcliënten.

‘Eer en geweten’

De nu aangehouden voormalige directeur van de Rigtergroep zei hierover bij de uitspraak van de beroepszaak: ,,Eerst werd de gemeente nog weggezet als de partij die ongelijk had, nu krijgen wij de klap. Maar wij hebben nooit fraude gepleegd, altijd naar eer en geweten gehandeld. De rechtbank geeft ons nu de kans op tegenbewijs te leveren: dat gaan we zeker doen.”

Complexe systematiek

Volgens haar is de systematiek rondom pgb-declaraties uitermate complex. De bestuurder stelt zich op het standpunt dat de zorg wel degelijk is geleverd. Er was volgens haar namelijk 24 uursbezetting van personeel op de locaties van Rigtergroep.

Advocaat Jaap-Willem Roozemond stelt dat deze strafzaak niet de eerste is waar er discussie is om de invulling van 24 uurszorg. In Twente werden in 2018 een aantal zorginstellingen integraal vrijgesproken. ,,Bestuurders lijken de dupe te worden van onduidelijke regelgeving”, aldus Roozemond.


Warning: get_meta_tags(https://rdhadvocaten.nl/actueel/aanhouding-bestuurders-rigtergroep/): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found in /var/www/nlrooz-rohrville/wordpress/current/wp-content/plugins/brdh/includes/shortcodes.php on line 1371

Advies van ons nodig?

Heeft u advies of juridische bijstand nodig?
Neem dan contact met ons op!
Bel 030 272 45 00

Contact opnemen
U gebruikt een verouderde browser!

Werk uw huidige browser bij naar de laatste versie. Update mijn browser nu

×