Een specialist nodig? 030 – 272 45 00

Roozemond [+] De Haan in het nieuws

Beuningse zorgstichting Saron nu ook bij gerechtshof vrijuit

“Beuningse zorgstichting Saron opnieuw vrijuit, nu ook bij gerechtshof”

27 mei 2021

In: R+DH in de Media

#PGB-Fraude#Saron#vrijspraak

De langslepende rechtszaak tegen bestuurders van christelijke zorgstichting Saron uit Beuningen – gemeente Losser – eindigde woensdag opnieuw in een blamage voor het Openbaar Ministerie (OM). Na een vrijspraak bij de rechtbank, werd de advocaat-generaal in het hoger beroep niet ontvankelijk verklaard.

De behandeling in hoger beroep bij het gerechtshof in Arnhem werd woensdag in gang gezet, en zou vrijdag worden afgerond, maar zover komt het helemaal niet. Het hof – voor de gelegenheid zetelend in Zwolle – heeft het OM niet-ontvankelijk verklaard. Het betekent dat de zaak helemaal niet meer inhoudelijk wordt behandeld en dat de eerdere vrijspraak onherroepelijk is. Het OM kan nog wel in cassatie gaan, en heeft twee weken de tijd om dat te besluiten.

De strafzaak tegen de bestuurders van de inmiddels failliete stichting Saron begon in 2014 met invallen. Er waren ernstige vermoedens van fraude met persoonsgebonden budgetten (pgb’s). Het Openbaar Ministerie zette zwaar in toen de zaak eenmaal voor de rechter werd gebracht, in augustus 2018. Het eiste tot dertig maanden cel tegen leidinggevenden en bestuurders. Bovendien moesten de Twentse instellingen 2,7 miljoen euro terugbetalen en hingen tonnen boetes boven het hoofd van de stichtingen.

De uitspraak, enkele maanden na de zitting, was ontluisterend voor het OM. Niet alleen volgde er vrijspraak op de beschuldigingen van fraude, witwassen, valsheid in geschrifte en deelname aan een criminele organisatie: het Openbaar Ministerie kreeg ook een behoorlijke tik over de vinger van de rechters. Het onderzoek was onvoldoende en relevante stukken zaten niet in het dossier. ‘Onbegrijpelijk’ en ‘verwijtbaar’, noemde de rechtbank het handelen van de officier van justitie.

 

De advocaten van Roozemond [+] De Haan treden op in deze zaak. Voor een reactie op dit bericht of over de zaak kunt u contact opnemen met Jaap-Willem Roozemond. Dit betreft slechts een deel van het artikel. Voor het gehele artikel klik op de onderstaande link.

Advies van ons nodig?

Heeft u advies of juridische bijstand nodig?
Neem dan contact met ons op!
Bel 030 272 45 00

Contact opnemen
U gebruikt een verouderde browser!

Werk uw huidige browser bij naar de laatste versie. Update mijn browser nu

×