Een specialist nodig? 030 – 272 45 00

Bezorgde burger Joop wilde Hugo de Jonge arresteren. 'Het was slechts een statement'

Vul hier een pakkende titel in

“Belangrijkste reden is dat de rechter geen bewijs ziet voor het gijzelen van volksvertegenwoordigers”

Bezorgde burger Joop wilde Hugo de Jonge arresteren. ‘Het was slechts een statement’

28 maart 2022

In: R+DH in de Media

#gijzeling#strafrechtadvocaat#vrijspraak

De rechter in Rotterdam heeft een cel- en taakstraf opgelegd aan een man die minister Hugo de Jonge heeft bedreigd. Ook riep de man op tot een burgerarrest van politici. Hij krijgt 90 dagen cel, waarvan 71 dagen voorwaardelijk en daarnaast een taakstraf van 120 uur.

Joop L. (56) uit Boxtel verspreidde een meme uit een Rambofilm waarop het hoofd van Hugo de Jonge was gefotoshopt. De Rotterdamse minister krijgt daarin een mes op de keel gedrukt. Volgens de rechter is daarmee duidelijk dat het onveilige gevoelens bij De Jonge heeft veroorzaakt.
Als voorzitter van de Burgerbond Nederland plaatste Joop L. berichten op Facebook waarin mensen worden opgeroepen tot de arrestatie van volksvertegenwoordigers. Zelf noemt hij dat een statement, zonder agressieve bedoelingen.
De rechter is dat niet met hem eens. Door teksten als ‘we gaan ze Den Haag uitmeppen’ wordt wel degelijk de suggestie gewekt dat geweld wordt gebruikt. De Rotterdamse rechter benadrukt dat de vrijheid van meningsuiting en het recht op betoging fundamenteel zijn, maar dat hier grenzen zijn overschreden.
De straf is lager dan de eis van het OM in Rotterdam dat had gevraagd om Joop L. voor een half jaar naar de cel te sturen. Belangrijkste reden is dat de rechter geen bewijs ziet voor het gijzelen van volksvertegenwoordigers. Er zijn weliswaar lijsten met privéadressen gevonden, maar daar zaten geen begeleidende teksten bij, zegt de rechter. “We kunnen de bedoeling van die lijsten niet vaststellen.” Advocaat Jaap-Willem Roozemond is met name ‘zeer tevreden’ met die vrijspraak en bekijkt nog of hoger beroep wenselijk is.
De opgelegde celstraf is gelijk aan de tijd dat de verdachte in voorarrest zat. Hij hoeft dus niet terug naar de gevangenis. Daarbij heeft de rechter ook rekening gehouden met de slechte gezondheid van de man.

Advies van ons nodig?

Heeft u advies of juridische bijstand nodig?
Neem dan contact met ons op!
Bel 030 272 45 00

Contact opnemen

Betrokken advocaat

U gebruikt een verouderde browser!

Werk uw huidige browser bij naar de laatste versie. Update mijn browser nu

×