Een specialist nodig? 030 – 272 45 00

Justitie: borstenknijper moet niet de cel in, maar naar kliniek

De verdediging heeft bepleit dat cliënt ontslagen diende te worden van rechtsvervolging

“De verdediging heeft bepleit dat cliënt ontslagen diende te worden van rechtsvervolging”

Borstenknijper moet niet de cel in

18 april 2019

In: R+DH in de Media

De 26-jarige Sayeed A., die vanmorgen terechtstond voor aanranding van vijf vrouwen in Den Dolder en in Utrecht, wordt daarvoor waarschijnlijk niet vervolgd. De uit Afghanistan afkomstige man, die zijn slachtoffers bij de borsten greep, of daarin kneep, lijdt aan schizofrenie, leeft in een eigen realiteit en is daarom niet toerekeningsvatbaar.

Nils de Kruijff 11-03-19, 15:04 Laatste update: 15:41

Dat blijkt uit psychiatrisch onderzoek. De officier van justitie gaat hierin mee. Hij eist wel een gedwongen verpleging in een gespecialiseerd ziekenhuis.

De verdachte verblijft momenteel in de gesloten psychiatrische instelling Roosenburg in Den Dolder. Daar randde hij drie vrouwelijke medewerkers aan. Hij greep of kneep de vrouwen in de borsten. De drie vrouwen deden aangifte tegen de patiënt. Ook in Utrecht vergreep de man zich aan een medewerkster van psychiatrische kliniek Altrecht, waar hij toen verbleef. In de lift greep hij de medewerkster bij haar borsten.

Op straat, in het centrum van Utrecht, ging het ook mis toen Sayeed A. een vrouw, die naar muziek stond te luisteren, bij haar borsten greep. De verdachte bekende de drie aanrandingen in Den Dolder. Hij deed dat naar zijn zeggen omdat er soms demonen in hem opspelen. Die zouden zijn lichaam in zijn gekomen, doordat de politie in Pakistan hem iets heeft toegediend. De verdachte vluchtte via dat land naar Nederland. A. ontkent de aantijging van de vrouw op straat. ,,Ik wilde haar een compliment maken, maar net toen ik mijn arm uitstak, draaide zij zich om, waardoor mijn hand haar borst raakte’’, zo liet hij optekenen via zijn tolk in de rechtszaal.

Oorlogstrauma

De verdachte, die zes jaar geleden uit Afghanistan vluchtte, lijdt volgens zijn familie en zijn advocaat aan een oorlogstrauma. Hij is daar volgens zijn broer, die aanwezig was bij de rechtszaak, nooit goed voor behandeld. Sayeed heeft in Nederland al in meerdere psychiatrische instellingen gezeten, maar zijn geestelijke toestand is er niet beter op geworden. De verdachte was ook een keer betrokken bij brandstichting in een instelling, maar werd daarvoor later ontslagen van rechtsvervolging, omdat destijds ook werd geoordeeld dat A. ontoerekeningsvatbaar is.

De onderzoekers en Sayeed zelf wensen overplaatsing naar een kliniek waar meer kennis en aandacht is voor de culturele achtergrond van de verdachte. Veldzicht, een psychiatrisch ziekenhuis in Balkbrug, is een instelling waar ze patiënten met oorlogstrauma’s en met andere culturele achtergronden behandelen. De officier van justitie eist dat de verdachte daarheen gaat en ziet af van verdere strafmaatregelen. Hij hoopt dat de rechter die eis overneemt, zodat gericht kan worden gewerkt aan de geestelijke toestand van de verdachte en dat de samenleving verschoond kan blijven van zijn ongewenste gedrag. De rechter doet op 25 maart uitspraak.

Betrokken advocaat

Advies van ons nodig?

Heeft u advies of juridische bijstand nodig?
Neem dan contact met ons op!
Bel 030 272 45 00

Contact opnemen
U gebruikt een verouderde browser!

Werk uw huidige browser bij naar de laatste versie. Update mijn browser nu

×