Een specialist nodig? 030 – 272 45 00

br&dh in de media: vrijspraak wordt bepleit in de zaak tegen Johan K. bestuurder van Stichting Intro, Terra BV en JCN | De Telegraaf – Een Vandaag – Reformatorisch Dagblad – Zorgvisie – De Stentor

3 november 2014

In: JurisprudentieNieuwsberichtenR+DH in de MediaUit de praktijk

Tijdens de regiezitting van 3 november 2014 tegen de bestuurder van Jezus Centrum Nijkerk en Terra BV en Stichting Intro hebben de advocaten van br&dh vrijspraak bepleit. Voorts hebben zij aan de rechtbank Gelderland verzocht om de ontnemingsvordering van bijna 1 miljoen euro dienovereenkomstig niet te behandelen vooruitlopend op de inhoudelijk behandeling van de zaak (welke nog niet is bepaald). Ook hebben de advocaten verschillende getuigen opgeroepen om gehoord te worden bij de rechter-commissaris alsmede hebben zij toegang verzocht tot stukken (o.a. opnames van getuigenverhoren, e-mailberichten en een heimelijke opname) welke niet door het OM integraal aan het dossier zijn toegevoegd.

De verdediging merkt op dat verschillende media vooruitlopend op de inhoudelijke behandeling van deze zaak de onschuldpresumptie (iemand wordt onschuldig geacht tot het tegendeel is bewezen) hebben losgelaten. Evenmin hebben de media het beginsel van hoor en wederhoor toegepast.

________________________________________________________________________________________

Mannen in Nijkerk gepakt om fraude

NIJKERK – Zes mannen uit Nijkerk zijn dinsdag opgepakt op verdenking van onder meer uitkeringsfraude, belastingfraude, valsheid in geschrifte en witwassen. De hoofdverdachte, een 48-jarige man, is bestuurder van stichting Intro en het Jezus Centrum Nijkerk, waar mannen met psychosociale en verslavingsproblemen worden opgevangen. Dat maakte het Openbaar Ministerie (OM) in Arnhem dinsdag bekend.
Foto: ANP

Volgens het OM heeft deze hoofdverdachte stelselmatig fraude gepleegd met persoonsgebonden budgetten van cliënten en met omzet- en inkomstenbelasting. De andere vijf arrestanten worden verdacht van fraude met uitkeringen die door de gemeente Nijkerk werden verstrekt. Het vijftal was ondergebracht bij de stichting van de hoofdverdachte, aldus het OM.

_________________________________________________________________________________________

 brdh advocaten strafrecht pgb bijstand arrestatie utrecht advocaat bestuursrecht strafrecht handhaving aanwijzing

Opnieuw is een kerkelijke gemeente in opspraak wegens misbruik van uitkeringen voor eigen gewin. Gisteren deed de politie een inval bij het Jezus Centrum in Nijkerk.

Daar werden verslaafden opgevangen van wie de uitkeringen en PGB’s werden ingehouden en die te werk werden gesteld in een bedrijf van de kerkleider. Hier moesten ze 8 tot 10 uur per dag werken voor 5 euro zakgeld in de week. Exact hetzelfde gebeurde een paar jaar eerder al eens in een andere Pinkstergemeente. Hoe kan dit gebeuren?

Update: lees hieronder de reactie van staatssecretaris Marlies Veldhuijzen van Zanten:

Omdat het hier gaat over een zaak die in handen is van Justitie, kan ik inhoudelijk geen uitspraken doen.

In algemene zin geldt dat ik fraude met pgb’s onverteerbaar vind. Daarom heeft de aanpak van pgb-fraude prioriteit bij dit kabinet. Zo heeft dit kabinet heeft per ingang van 1 januari 2012 extra maatregelen genomen om deze fraude terug te dringen. Zorgkantoren voeren, bijvoorbeeld,vanaf begin dit jaar onder meer de zogeheten “bewuste keuze”-gesprekken met cliënten die voor een pgb willen kiezen. Een van de andere maatregelen houdt in dat pgb-betalingen aan zorgverleners niet meer contant worden gedaan, waardoor geldstromen beter te volgen zijn. In het Begrotingsakkoord 2013 is er voor de intensivering van de aanpak van pgb-fraude € 15 mln. beschikbaar voor de jaren 2013 en 2014. Ik werk momenteel aan een actieplan dat ik dit najaar naar de Kamer zal sturen. In dit plan zal ik extra aandacht besteden aan de budgethouders die moeite hebben met het voeren van eigen regie. Het is bekend dat met name deze groep kwetsbaar is voor misbruik. Ik vind dit ook naar voor het imago van het pgb en voor al die mensen die hun pgb juist wel transparant en innovatief gebruiken. Ten slotte, de intensivering van de aanpak van pgb-fraude brengt met zich mee dat er meer fraudegevallen aan het licht zullen komen.

___________________________________________________________________________________________

Pgb-fraude bij zorginstelling Nijkerk

6463ALGEMEEN

Zes mannen uit Nijkerk zijn dinsdag opgepakt op verdenking van onder meerfraude met het persoonsgebonden budget, belastingfraude, valsheid in geschrifte en witwassen. Dit meldt de regionale omroep RTV Utrecht. De arrestaties gebeurde na invallen in het pand van de Stichting Intro en het Jezus Centrum.
Pgb-fraude bij zorginstelling Nijkerk

De hoofdverdachte, een 48-jarige man, is bestuurder van Stichting Intro en het Jezus Centrum Nijkerk, waar mannen met psychosociale en verslavingsproblemen worden opgevangen. Dat maakte het Openbaar Ministerie (OM) in Arnhem dinsdag bekend aan RTV Utrecht.

Volgens het OM heeft de hoofdverdachte stelselmatig fraude gepleegd met persoonsgebonden budgetten van cliënten en met de omzet- en inkomstenbelasting. De andere vijf arrestanten worden verdacht van fraude met uitkeringen die door de gemeente Nijkerk werden verstrekt. Het vijftal was ondergebracht bij de stichting van de hoofdverdachte, aldus het OM.

NZa

De fraudes zouden zijn gepleegd tussen begin 2009 en eind 2011. Bij het onderzoek zijn de sociale-rechercheafdelingen van Nijkerk en Flevoland, het Regionale Informatie- en Expertisecentrum Oost-Nederland en de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) betrokken. (RTV Utrecht)

_________________________________________________________________________________________

 

 

bouwman roozemond de haan advocaten strafrecht strafzaken bestuursrecht boete fraude ontneming pgb bijstandsuitkering arrestatie aanhouding faillissementsfraude

___________________________________________________________________________________________

Nieuws uit de regio's Apeldoorn, Deventer en Zwolle lees je het eerst op destentor.nl

Nijkerker Johan K. blijft in voorarrest

ARNHEM – In afwachting van een diepgaand onderzoek dat het openbaar ministerie heeft ingesteld tegen Johan K. moet de Nijkerker in de cel blijven. K. wordt verdacht van onder meer mensenhandel en fraude.

De reclassering moet onderzoeken of er mogelijkheden zijn om de 38-jarige Johan K. uit Nijkerk te schorsen uit zijn voorlopige hechtenis. De bestuurder van stichting Intro uit Nijkerk en tevens voorganger van het Jezus Centrum zit vast op verdenking van mensenhandel, witwassen en het stelselmatig frauderen met uitkeringen en persoonsgebonden budgetten (pgb’s).

Dat zou zijn gebeurd tussen 1 januari 2010 en 16 augustus 2012. Het kan nog wel even duren voordat K.’s zaak inhoudelijk wordt behandeld door de rechtbank in Arnhem, aangezien het onderzoek nog in volle gang is. ,,Er wordt nu begonnen met het boekenonderzoek en dat is zeker niet voor de eerste helft van dit jaar afgerond”, zei de officier van justitie donderdag. K.’s advocaten probeerden hem op vrije voeten te krijgen in afwachting van zijn rechtszaak, maar dat verzoek wezen de rechters af. K. was namelijk al eerder geschorst, maar overtrad volgens de rechtbank de voorwaarden. ,,Dat geeft nu niet direct vertrouwen.”

De Nijkerker kwam op zeker moment in beeld toen er bij de sociale dienst in zijn woonplaats signalen binnen kwamen over mogelijke uitbuiting van cliënten van zijn stichting Intro. Op advies van de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) bepaalde ministerie Edith Schippers in november dat Intro per direct de hulp aan verslaafden moest stoppen. De stichting was volgens haar onvoldoende in staat om verantwoorde zorg te leveren. Zo was er onder meer geen sprake van een samenwerking met een verslavingsarts, verpleegkundige of verslavingszorginstelling.

Meerdere getuigen meldden zich en op een gegeven moment startte justitie een strafrechtelijk onderzoek. ,,Het erge is dat het balletje maar bleef rollen”, zei de openbaar aanklager. Hij verdenkt K. ervan dat hij cliënten met een pgb-budget een volledige werkweek liet werken en dat opgaf als dagbesteding.

,,Er kan niet worden verantwoord wat er met dat geld is gedaan en welke zorg er is verleend. Dat is fraude,” stelde de openbaar aanklager donderdag vast. Er werd gebruikgemaakt van publieke middelen.” De verleende zorg werd volgens de aanklager niet geregistreerd en daardoor kon de ontvangen pgb niet worden gecontroleerd. Die werd wel gedeclareerd, zei hij. ,,De persoonsgebonden budgetten van deze verslaafde ex-gedetineerde mensen werd op een rekening gestort waar zij niet bij konden.”

In eerste instantie zette het Openbaar Ministerie ook belastingfraude op de voorlopige dagvaarding, maar dat gaat er vanaf.

Wapenbezit komt daarvoor in de plaats. Dat is ook de reden waarom het arrestatieteam met getrokken wapens een inval deed. ,,Je gaat geen risico lopen”, verklaarde de officier van justitie.

Het is niet bekend wanneer deze zaak weer op zitting komt.

Advies van ons nodig?

Heeft u advies of juridische bijstand nodig?
Neem dan contact met ons op!
Bel 030 272 45 00

Stuur een mail
U gebruikt een verouderde browser!

Werk uw huidige browser bij naar de laatste versie. Update mijn browser nu

×