Een specialist nodig? 030 – 272 45 00

br&dh in de media: 800 kilo vlees in beslag genomen bij Boodschappenbank door het OM (Functioneel Parket) en NVWA-IOD (NVWA inlichtingen en opsporingsdienst) | NOS – Telegraaf – AD – Omroep Brabant

29 augustus 2016

In: Kennisbank: bestuursKennisbank: strafNieuwsberichtenR+DH in de MediaUit de praktijk

Persbericht

Op zaterdag 27 augustus 2016 heeft de NVWA-IOD samen met het OM bij de Boodschappenbank uit Zaltbommel 800 kilo vlees in beslag genomen. De actie vanuit het Openbaar Ministerie (Functioneel Parket) heeft veel media-aandacht getrokken. De stelling wordt ingenomen dat het vlees ongekoeld werd vervoerd, dat het vlees niet aan de etikettering-eisen voldeed. Er zou aldus een risico voor de volksgezondheid ontstaan. De Boodschappenbank wordt bijgestaan door ons kantoor. Wij hebben inmiddels bij het Openbaar Ministerie het dossier opgevraagd en tot op heden een heel summier dossier ontvangen. Uit de stukken die tot op heden aan ons zijn verstrekt, blijkt nog niets van het vorenstaande. De verdediging is dan ook zeer benieuwd wat uiteindelijk van deze stellingnames waar blijkt te zijn en of dit het standpunt ook bij de rechtbank overeind blijft. Wij vinden het kwalijk dat een zeer goed initiatief op deze wijze in een kwaad daglicht wordt gesteld. De Boodschappenbank heeft oog voor de minima in de samenleving. Zij handelen vanuit een charitatieve instelling en voorzien in een behoefte waar de overheid tot op heden verstek in laat gaan. Indien daarin fouten zijn gemaakt, is dat uiteindelijk aan de rechter en is het niet aan de NVWA of het OM om daar in dit stadium uitlatingen over te doen.

Ontwikkelingen in deze zaak zullen wij op deze website plaatsen.

Media kunnen zich richten tot mr. Jaap-Willem Roozemond (roozemond@brdh.nl / 06 43 200 390)

 

Nieuws uit Brabant, Tilburg, Den Bosch, Oss, lees je op bd.nl

Haaren/Zaltbommel – De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) blijft de stichting Boodschappenbank scherp in de gaten houden en grijpt indien nodig opnieuw in. Dat zegt een woordvoerder.

NVWA weet dat de in Zaltbommel gevestigde stichting na de inbeslagname van honderden kilo’s vlees, bestemd voor minima in onder meer Brabant, doorgaat met de vleesleveringen. „Dat mag, zolang ze zich aan de regels houden”, aldus de woordvoerder. Zaterdag nam de NVWA in Haaren ruim achthonderd kilo vlees, 172 pakketten, in beslag bij de stichting. Het zou niet voorzien zijn van de juiste etiketten en er was onduidelijkheid over de houdbaarheid.

De Boodschappenbank verkoopt vlees goedkoop via een besloten Facebookgroep. Stichtingvoorzitter Joop Lamers zegt te worden bedolven onder steunbetuigingen.

Zijn advocaat Jaap- Willem Roozemond kreeg gisteren ‘een summier dossier’ van justitie. Hij is niet onder de indruk. „Het lijkt erop dat een goed initiatief de nek wordt omgedraaid. In het dossier zitten foto’s van pakketten waarvan de stichting zegt: die zijn niet van ons.”

NVWA-IOD maakt einde aan verkoop vlees via facebookgroep

Nieuwsbericht Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit | 27 augustus 2016

De Inlichtingen- en Opsporingsdienst van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA-IOD) heeft zaterdag 27 augustus een einde gemaakt aan de verkoop van vlees aan particulieren via een besloten groep op facebook. Bij doorzoekingen op 3 locaties in Nederland zijn administratie en vleesproducten in beslag genomen.

In de besloten facebookgroep boden verdachten woonachtig in de provincies Noord-Brabant en Gelderland vlees te koop aan. Leden van de groep konden een bestelling plaatsen, waarna het vlees 1 keer per week werd geleverd. Bij de levering werd het vlees ongekoeld vervoerd. Bovendien voldeed het vlees niet aan de etiketteringseisen en was onduidelijk wat de houdbaarheid was. Daardoor ontstond een risico voor de volksgezondheid. Het risico voor de volksgezondheid werd alleen maar groter door het recente warme weer. Daarom is er ingegrepen bij de levering op zaterdag 27 augustus.

Onderzoek gaat door

Nadat er in korte tijd diverse meldingen en klachten binnenkwamen over deze verkoop heeft de NVWA-IOD een onderzoek ingesteld. Het onderzoek staat onder leiding van het Functioneel Parket en wordt nog voortgezet. Het onderzoek richt zich onder meer op de vraag wat de herkomst is van het vlees dat werd verkocht.

Telegraaf 

Algemeen Dagblad 

Gelderlander

Brabants Dagblad 

NOS

Advies van ons nodig?

Heeft u advies of juridische bijstand nodig?
Neem dan contact met ons op!
Bel 030 272 45 00

Stuur een mail
U gebruikt een verouderde browser!

Werk uw huidige browser bij naar de laatste versie. Update mijn browser nu

×