Een specialist nodig? 030 – 272 45 00

br&dh in de media: Advocaten plofkraakbende zetten vragentekens bij onderzoek | AD – Crimesite 27 juni 2017

27 juni 2017

In: NieuwsberichtenR+DH in de Media

De politie doet onderzoek bij een plofkraak in Leersum.

De politie doet onderzoek bij een plofkraak in Leersum. © Michiel van Beers

Advocaten plofkraakbende zetten vragentekens bij onderzoek

De advocaten van de zeven verdachten van vijf plofkraken in Utrecht, Leersum en Soest, dienden vandaag een lange reeks onderzoeksvragen in tijdens de regiezitting bij de rechtbank in Utrecht.

 

De advocaten zetten vooral vraagtekens bij het gebruik van de inkt met synthetisch DNA, de stemanalyses en de bewegingsanalyse van één verdachte.

De regiezitting dient ter voorbereiding van de inhoudelijke behandeling van de strafzaak die op zijn vroegst eind dit jaar dient. Aanvankelijk werden 54 ramkraken aan de mannen uit Utrecht en Nieuwersluis gelinkt. De daders bliezen geldautomaten op, onder meer in vestigingen van Albert Heijn.

Buit

Daarbij maakten de daders vele tienduizenden euro’s buit. Door de kraak werden de gestolen bankbiljetten besmeurd met speciale inkt. Dit geeft niet alleen onuitwisbare vlekken, maar de inkt bevat ook een chemisch DNA. De bedoeling is dat aangetroffen biljetten daarmee te herleiden zijn naar een specifieke geldautomaat.

Om er zeker van te zijn dat niet toch ook een andere geldautomaat hetzelfde chemisch DNA bevat, wil een van de advocaten een lijst hebben met de codes van alle gekraakte geldautomaten van de laatste tijd.

Bewegingsdeskundige

Zijn collega vroeg om de stemanalyse van de getapte telefoongesprekken die van zijn cliënt gemaakt is. De derde wil een bewegingsdeskundige horen die zijn cliënt aan de hand van zijn loopje op camerabeelden identificeerde.

De bende baarde vooral opzien omdat drie verdachten zich na de ontploffing bij de Albert Heijn in Soest schuil hielden in een geprepareerde bouwkeet. De keet was voorzien van isolerende folie opdat warmtecamera’s van de politiehelikopter de plofkrakers niet zou waarnemen. De politie ontdekte ze echter toch.

In de keet vond de politie glassplinters die volgens het openbaar ministerie afkomstig zijn uit de supermarkt. Ook werd daar de speciale inkt aangetroffen die de gekraakte automaat over de bankbiljetten spoot.

Advies van ons nodig?

Heeft u advies of juridische bijstand nodig?
Neem dan contact met ons op!
Bel 030 272 45 00

Stuur een mail
U gebruikt een verouderde browser!

Werk uw huidige browser bij naar de laatste versie. Update mijn browser nu

×