Een specialist nodig? 030 – 272 45 00

Advocaten vragen vrijspraak voor voorganger Jezus Centrum Nijkerk

9 oktober 2015

In: NieuwsberichtenR+DH in de Media

In de strafzaak tegen de voorganger van het Jezus Centrum Nijkerk hebben de advocaten van Bouwman Roozemond & de Haan Advocaten niet alleen de rechtbank verzocht om vrijspraak, ze hebben ook verzocht om het Openbaar Ministerie niet-ontvankelijk te verklaren. De verdenking van gesjoemel met persoonsgebonden budgetten (pgb’s), bijstandsfraude en uitbuiting kan niet worden bewezen.

Waar de Officier van Justitie rekwireerde tot bewezenverklaring en 3,5 jaar cel eiste, vroegen wij vrijspraak. De voorganger van het Jezus Centrum Nijkerk, die tevens directeur van verslaafdenopvang Intro en Terra, een fabriek in aanrechtbladen, was, deed juist een heel goed werk. De gasten van Intro kwamen veelal van de straat en waren zwaar verslaafd. Ze kregen bij Intro een dak boven hun hoofd, voedsel, dagbesteding en ze werden geholpen om hun (verslavings)problemen aan te pakken. De gasten leerden bij Terra regelmatig te werken in plaats van de hele dag een beetje rond te sjokken. Het kan best een keer zijn voorgekomen dat mensen zwaar werk verrichten, maar dat was niet de insteek. Ook de ervaring van de cliënten dat het voldoen aan een vaste dagindeling met daarbij horende verplichtingen als dwang wordt ervaren is goed mogelijk, maar diende ertoe om op termijn weer volwaardig aan de maatschappij deel te kunnen nemen. De administratie van de PGB’s had Intro uit handen gegeven. Ook daarin kan de voorganger geen enkel verantwoordingsformulier vals hebben opgemaakt.

De verdediging heeft de rechtbank gevraagd om het Openbaar Ministerie niet-ontvankelijk te verklaren vanwege haar vooringenomenheid. In het onderzoek, dat is opgezet door de Sociale Dienst van de Gemeente Nijkerk, is toegeschreven naar een veroordeling. Fouten in de proces-verbalen, verhoren waarin een beeld werd voorgespiegeld dat de voorganger grote sommen geld verdiende en ontlastend bewijsmateriaal dat niet werd toegevoegd. Als gevolg daarvan is niet alleen de rechtbank zeer lang op een verkeerd spoor gezet, ook Intro is als gevolg van het eenzijdige beeld en alle negatieve media-aandacht failliet gegaan.

De rechtbank doet op 23 oktober uitspraak.

Advies van ons nodig?

Heeft u advies of juridische bijstand nodig?
Neem dan contact met ons op!
Bel 030 272 45 00

Stuur een mail
U gebruikt een verouderde browser!

Werk uw huidige browser bij naar de laatste versie. Update mijn browser nu

×