Paasbrunches en kerstdiners: allemaal betaald met je persoonsgebonden budget.

Zorgbudget
Verzekeraar CZ stelt dat het Maastrichtse zorgbureau Reset Zorg het niet zo nauw nam met de persoonsgebonden budgetten van zijn klanten. Volgens de regels mogen die zorgbudgetten niet worden besteed aan dit soort zaken, Reset vond van wel. Toen CZ erachter kwam, eiste de verzekeraar het geld terug. Niet bij Reset, maar bij de zorgbehoeftige Maastrichtenaren.

Gefraudeerd
Ook kwam CZ erachter dat het zorgbureau had gefraudeerd. Er was door Reset minder zorg geleverd aan de klanten dan werd gedeclareerd. Sommige klanten betaalden veel hogere uurprijzen voor dezelfde zorg. Fraude dus, ter waarde van in totaal een kwart miljoen euro.

Beschuldiging
Inmiddels is Reset niet meer actief en hebben Jasmijn Zorg en Anda Zorg het werk van Reset overgenomen. Die bedrijven zijn van dezelfde eigenaren als Reset en hanteren dezelfde methodes, zeggen de gedupeerden. Reset zegt dat er geen sprake is van fraude en heeft aangekondigd CZ aansprakelijk te stellen voor eventuele schade als gevolg van de beschuldigingen.

Rechtbank
Ongeveer twintig mensen hebben aangifte gedaan tegen Reset Zorg wegens fraude. CZ heeft die klachten gebundeld en stapt namens deze mensen naar de rechtbank. In Helmond loopt een soortgelijke procedure tegen een ander zorgbureau. De verzekeraar wil zo de misstanden met zorgbudgetten aanpakken.

Het OM bekijkt of er ook een strafrechtelijke procedure kan worden gestart.

Klik hier voor de link.