Een specialist nodig? 030 – 272 45 00

br&dh in de media: Justitie vermoedt misbruik van patiënten door Aaldert van E. Zorgcentrum of sekte? In Meerkerk gaat beerput open. | AD

20 maart 2016

In: NieuwsberichtenR+DH in de Media

br&dh advocaten staat de verdachte bij. Klik hier voor de link.

Zorgcentrum of sekte? In Meerkerk gaat beerput open

Janneke Boluijt en Tobias den Hartog

Justitie vermoedt misbruik van patiënten door Aaldert van E.

De in opspraak geraakte zorginstelling Hoeve Jedidja in Meerkerk. Inzetje: De gearresteerde Aaldert van E. (rechts). © AD/Koen Verheijden, Sccreenshot. br&dh advocaten staat de verdachte bij.

De gelovige zorginstelling Jedidja leek zo vredig, daar in dat lieflijke boerderijtje aan de rand van het Zuid-Hollandse dorpje Meerkerk. Maar nu de 74-jarige oprichter Aaldert van E. is opgepakt voor seksueel misbruik van patiënten, is de beerput open.

De gearresteerde Aaldert van E. (rechts), zoals hij in 2000 op de omslag van zijn autobiografie ‘Roeping? Ga er dan voor!’ stond. © Screenshot.

De advertentie van zorginstelling Hoeve Jedidja klinkt nog wel zo charmant. Voor iedereen die het leven even niet meer ziet zitten, is er ‘dagelijks hulp’ in een ‘landelijke omgeving’, zodat je er ‘rust ervaart’ en privacy krijgt ‘geschonken’. Kamers hebben tv en internet, er zijn dokters en psychiaters. Als klap op de vuurpijl krijg je ook nog hulp bij al dat ‘pgb-gedoe’. En: ,,Als je geen vervoer hebt, kunnen we je ook wel komen halen.”

Maar zo mooi als Jedidja wil lijken, zo akelig was de werkelijkheid, denkt justitie. Zeker twee patiënten met psychiatrische problemen zouden door de 74-jarige Van E. zijn betast. En over ‘dat pgb-gedoe’ zegt justitie dat er vermoedens zijn van fraude. De instelling zou gemanipuleerd hebben, waardoor maximale bedragen werden geïnd. De verdenkingen zijn zo serieus dat de voorganger in de cel blijft, zodat extra onderzoek kan worden gedaan.

Handtastelijk
Met de arrestatie van de man is er ook hernieuwde aandacht voor zijn verleden. Het maakt de zorgen in Meerkerk alleen maar talrijker.Van E. stond begin jaren ’90 te boek als een ‘groot evangelisch leider’ die door het Hogere was geroepen om ‘gedemoniseerde’ cliënten te genezen. Van E. is dan nog razend populair: zijn gemeenschap Nehemia trekt soms wel 800 volgelingen naar de kerk.Maar al snel gaat het bergafwaarts. Van E. vertrekt er na beschuldigingen van handtastelijkheden. Ze blijven onbestraft, maar verbolgen kerkgangers klagen van ‘sektarisch gedrag’, waarin ze tegen hun zin in ‘intiem’ moesten zijn. Van E. vertrekt naar Ridderkerk om daar een nieuw centrum te starten voor begeleiding van geloven en ‘behoeftigen’.

In 2008 komen er opnieuw beschuldigingen. Ditmaal stappen zes vrouwen naar justitie. Ze doen een boekje open over aanrandingen, betastingen en zelfs gedwongen orale seks. Een van de vrouwen vertelt ook hoe Van E. aan duiveluitdrijving deed.

We hebben geen idee wat er achter dat hek gebeurt. Het is allemaal geheim. Het lijkt wel sektarisch

Een buurvrouw van de instelling in Meerkerk

Bezetenen
Hoewel onduidelijk blijft wat er gebeurde, zou tijdens de behandelingen achter gesloten deuren ‘het gegil van de bezetenen door merg en been zijn gegaan’.

Als Van E. wordt vrijgesproken wegens gebrek aan bewijs, lijkt hij zich aanvankelijk voorgoed te hebben teruggetrokken. In relatieve rust richt hij echter een nieuw centrum op in Meerkerk, waar men niets vermoedt.

Nu justitie daar na een jaar lang van stil onderzoek met nieuwe beschuldigingen is gekomen, vragen Meerkerkers zich geschrokken af wat zich heeft afgespeeld met de psychiatrische patiënten in hún gemeente.

Een buurvrouw kan alleen maar gissen. ,,We hebben geen idee wat er achter dat hek gebeurt,” zegt ze, wijzend op het pand van de instelling. ,,Het is allemaal geheim. Het lijkt wel sektarisch.” Af en toe hoorde ze wel getrommel. ,,Dan maken ze muziek, dat zal wel therapie zijn of zo.”

Dit is een ingekort artikel. Het hele artikel is te lezen in het AD van vandaag en verkrijgbaar via Blendle.

Advies van ons nodig?

Heeft u advies of juridische bijstand nodig?
Neem dan contact met ons op!
Bel 030 272 45 00

Stuur een mail
U gebruikt een verouderde browser!

Werk uw huidige browser bij naar de laatste versie. Update mijn browser nu

×