Een specialist nodig? 030 – 272 45 00

br&dh in de media: ‘Reconstructie van een drugsimperium’ | AD 16 april 2018

16 april 2018

In: NieuwsberichtenR+DH in de Media

De verdediging heeft vrijspraak gevraagd voor Khalid. De inconsistenties zijn groot in het dossier. Het opsporingsonderzoek is bovendien subjectief verricht. Dit blijkt alleen al uit het feit dat na de aanhouding er minstens twee andere personen in eenzelfde auto zouden hebben gedeald. Blijkbaar loopt de echte dealer vrij rond. Bovendien heeft een medeverdachte bekend dat hij alleen zou hebben gedeald. In het artikel wordt een drugsimperium gesuggereerd. Dit volgt niet uit het dossier. Ook niet uit hetgeen ter zitting is behandeld.

Woerdense garage als centrum van grootschalige cokehandel

RECONSTRUCTIEDrie mannen uit Woerden stonden deze week terecht voor grootschalige handel in cocaïne. Het Openbaar Ministerie eiste lange celstraffen omdat zij meer dan honderd drugsgebruikers jarenlang wekelijks zouden hebben voorzien van coke. Reconstructie van een drugsimperium.

Een onbekende automobilist draait met zijn auto naar de Breitnerstraat, in het Woerdense Schilderskwartier. Naast de Skoda van Ismail A. (27) stopt hij het voertuig om vervolgens op een knop naast zich te drukken. Het autoraam zakt snel, waarna een blik van herkenning volgt. Het zakje met daarop oranje accenten en erin het witte goedje waar deze ontmoeting in de wijk om draait, wisselt vliegensvlug van eigenaar. Even snel als de onbekende auto in het zicht is gekomen, verdwijnt deze korte tijd later weer uit beeld. Missie geslaagd.

Een paar kilometer verderop doet zich die dag een vergelijkbaar tafereel voor. Dit keer aan het Singelplein, rond twee garageboxen die Hobbemastraatbewoner Marouane A. (24) huurt. Ook hier kennen buurtbewoners het patroon: een man met een signalement dat sterke gelijkenis vertoont met Marouane, komt dagelijks meermaals naar de garage. Eenmaal binnen komt niet veel later een tweede persoon in beeld, die ook naar binnen stapt en binnen vijf minuten weer buiten staat. Drugshandel, denken bewoners in beide buurten.

‘Mo’

Ismail A. geeft deze week op de rechtbank ook toe dat hij vaak twee keer per week de persoon was die langsging bij de garage. Inderdaad om de drugs te halen die hij als dealer verdeelde onder zijn klantenkring. Maar volgens hem kocht hij bij ene ‘Mo’, die hij verder niet goed kent. En dus niet bij wijkgenoot Marouane. Bij een inval in de garages op 17 mei 2017 vindt de politie 200 gram onversneden cocaïne. Dat ligt tussen de nepmerkkleding, versnijdingsmateriaal en zakjes met oranje accenten.

Ik kocht 10 gram voor 300 euro en verkocht op straat 1 gram voor 50 euro

Ismail A.

Ismail verklaart: ,,Ik kocht 10 gram voor 300 euro en verkocht op straat 1 gram voor 50 euro.” Vaak haalde hij in de garage 30 gram cocaïne per keer, niet zelden versneden van een klaarliggende halve kilo.

Op de dag van de inval bij de garages, treffen agenten bij Ismail in de Breitnerstraat voor meer dan 25.000 euro aan contanten aan. Volgens hem is dat grotendeels afkomstig van zijn broer, omdat die dat geld niet thuis zou durven te bewaren, vanwege inbraken in zijn wijk. Maar 5.000 euro zou afkomstig zijn van de handel in coke.

Marouane op zijn beurt ontkent iedere betrokkenheid bij drugshandel stellig. Naar eigen zeggen verhuurt hij de garageboxen onder. In de garages wordt DNA van hem aangetroffen, net als kleding zoals hij die via zijn webshop aan de man brengt. Hij ontvlucht direct na de inval Nederland, om pas maanden later bij terugkeer op het vliegveld te worden aangehouden.

Toch ziet het Openbaar Ministerie in hem niet de grote dealer die de drugs aan de man bracht. Het OM eist tegen hem een gevangenisstraf van 8 maanden (de helft voorwaardelijk), voor zijn rol in de ‘criminele organisatie’.

Rambo

Gebruikers die met deze ‘organisatie’ bellen om aan drugs te komen, krijgen bijna wekelijks te maken met een ander telefoonnummer. Vaak klinkt telefonisch alleen ‘hallo’. Maar in sms is wel vastigheid te ontdekken: steevast staat onder de berichten de naam ‘Rambo’ te lezen. Tijdens het maandenlange onderzoek naar de drugshandel passeren ook namen van drugsdealers als Bolle, Brillie, Smurf, Draak. Maar Rambo is verreweg de meest gebruikte naam.

Ismail geeft toe dat hij ‘na de ramadan in 2016’ onder die naam een ‘drugslijn’ overnam van een vage bekende van hem. Maar volgens het OM was hij op basis van getuigenverklaringen samen met zijn oude schoolgenoot Khalid  (29) al minstens sinds begin 2014 actief in de stad en ver daarbuiten. ,,Ik werkte alleen. Ik ken meer mensen die de naam ‘Rambo’ gebruiken, vanuit het theehuis.”

Maar het OM ziet in Ismail een ‘grote vis’ in de drugshandel in Woerden en omstreken. De man die nog bij zijn ouders woont zou samen met Khalid de vaste dealer zijn geweest van vele tientallen gebruikers, waaronder ook een vriendengroep uit Woerdense Verlaat. Een van die vrienden getuigt bij de rechtbank op verzoek van de advocaat van Ismail. Op het laatste moment weet dezelfde advocaat te voorkomen dat de jonge twintiger mogelijk belastend verklaart juist tégen zijn cliënt.

,,Zit hier een Rambo in de zaal”, vraagt officier van justitie Bart Nitrauw plotseling tijdens de zitting. Als door een adder gebeten reageren de advocaten van Ismail en Khalid: ,,Ongepast om die vraag hier zo aan hem te stellen, niet chique, geen enkele toegevoegde waarde.” Mede omdat volgens hen ook bij de politieverhoren al niet op de juiste manier zou zijn gehandeld. Want daar zou tijdens een fotoconfrontatie alleen de foto van Ismail getoond zijn als verdachte. ,,Bijna absurd om deze vraag hier niet te stellen”, countert de officier. Maar de rechtbank kan zich vinden in het protest, waarop de getuige op zitting kan zwijgen. Alle verdachten ontwijken oogcontact met hem en met elkaar, ze kijken vooral stoïcijns voor zich uit.

Toch wordt ‘mededealer’ Khalid door eerder gehoorde getuigen wel degelijk herkend op foto’s. Een buurtbewoner heeft namelijk enkele drugsdeals vastgelegd en zelfs een lijst bijgehouden van verdachte auto’s in zijn straat. ‘Logboek van een bezorgde burger’, zegt het OM. Mede daardoor is duidelijk dat naast de Skoda ook een Renault steeds in beeld komt rond de straathandel. Niet alleen op de Breitnerstraat maar ook op de Vincent van Goghlaan, rond omliggende straten en ook op diverse plekken op bedrijventerrein Honthorst valt de drugshandel in het oog. Sinds voorjaar 2015 stromen M-meldingen (meld misdaad anoniem) binnen bij de politie. Steeds weer wordt de Skoda (van Ismail) genoemd maar ook een kleine Opel (van de vader van Ismail) en de Renault (van Khalid).

Verhuisd

Khalid is inmiddels van Woerden naar Rotterdam verhuisd. Hij heeft op de rechtbank een volgens hem plausibele verklaring voor zijn auto. Die zou hij auto namelijk veelvuldig uitlenen. Hij zou niet precies weten wie daar allemaal in rondrijdt. ,,Zo gaat dat bij ons.”

,,Ik zou enorm kwaad zijn als mij dit zou overkomen, dat mijn auto zou worden gelinkt aan drugsdeals”, stelde de rechtbank. Khalid: ,,Ik wil hier niet nog meer mensen bij betrekken. Dit is voor mij en familie een nachtmerrie.”

Het OM eist tegen hem en Ismail drie jaar cel (1 jaar voorwaardelijk). Maar is er wel genoeg bewijs? Uitspraak over ruim een week.

Advies van ons nodig?

Heeft u advies of juridische bijstand nodig?
Neem dan contact met ons op!
Bel 030 272 45 00

Stuur een mail
U gebruikt een verouderde browser!

Werk uw huidige browser bij naar de laatste versie. Update mijn browser nu

×