Een specialist nodig? 030 – 272 45 00

br&dh in de media: ‘Twentse zorgstichtingen fraudeerden niet’ | Tubantia 19 februari 2018

19 februari 2018

In: NieuwsberichtenR+DH in de Media

Koffer geld bulken van het geld rijk rich fraude pgb oplichting

‘Twentse zorgstichtingen fraudeerden niet’

Michiel Satink

De bekostiging van de zorgverlening door 10 verdachten in een grote fraudezaak was dan wellicht niet helemaal volgens de wetgeving, maar het werd wel zo gedoogd. Van een miljoenenfraude is zeker geen sprake, zeiden de raadslieden in de rechtbank in Zwolle.

De regiezitting maandag was de volgende stap in de strafzaak die loopt sinds de doorzoeking in juni 2014. Acht panden in Overijssel en vier in Zuid-Holland werden toen doorzocht en het Openbaar ministerie legde beslag op de administratie en op woningen. Verdachten zijn onder meer de directeur van (…) en bestuurders van zorgstichtingen uit (…). De personen zouden lid zijn geweest van een criminele bende. Doel van de bende was om miljoenen euro’s aan zorggeld weg te sluizen. Sinds de inval is het rijtje ordners waarin het dossier zit, fors gegroeid. Er zijn op verzoek van de verdediging zestig getuigen gehoord. Daar zaten cliënten tussen, maar ook twee ambtenaren van het zorgkantoor dat namens de overheid de zorg voor PGB’s regelt.

In de kern zeggen de drie raadslieden dat de zorg gewoon geregeld is. Maar vooral bij 24-uurszorg is niet ieder uur te specificeren voor een cliënt. En dus neemt het zorgkantoor genoegen met een globale registratie. Volgens de advocaten gaan wet en praktijk niet altijd gelijk op. En ze geven aan dat het zorgkantoor de handelswijze van de verdachten toestond. Er zijn de laatste jaren veel gevallen bekend van PGB-fraude. ,,Maar de goeden hebben nu te lijden onder de slechten”, gaf advocaat Arjan de Haan aan. Volgens raadsman Jaap-Willem Roozemond is er geen sprake van dat de verdachten fraude gepleegd hebben. ,,En dan kom je ook niet tot een criminele organisatie.”

Volgens het Openbaar Ministerie valt uit de verklaringen van de twee ambtenaren van het zorgkantoor helemaal geen gedoogbeleid op te maken. De fraude vond volgens de officier van justitie plaats door facturen te vervalsen. In mei en juni wordt de fraudezaak verspreid over een aantal dagen behandeld in de rechtbank in Almelo.

Advies van ons nodig?

Heeft u advies of juridische bijstand nodig?
Neem dan contact met ons op!
Bel 030 272 45 00

Stuur een mail
U gebruikt een verouderde browser!

Werk uw huidige browser bij naar de laatste versie. Update mijn browser nu

×