Een specialist nodig? 030 – 272 45 00

Uitspraak tegen voorganger Jezus Centrum Nijkerk

23 oktober 2015

In: Kennisbank: strafNieuwsberichtenR+DH in de Media

Op 23 oktober 2015 heeft de rechtbank uitspraak gedaan in de strafzaak tegen de voorganger van het Jezus Centrum Nijkerk.

De voorganger is vrijgesproken van de ten laste gelegde PGB-fraude, uitkeringsfraude en verboden wapenbezit. De rechtbank heeft geoordeeld dat op basis van het dossier niet kan worden vastgesteld dat PGB-formulieren valselijk waren ingevuld. Daarnaast is niet gebleken dat de man zelf of als leidinggevende van de stichting bemoeienis had met het (valselijk) invullen van bijstandsuitkeringsformulieren. Ook heeft de rechtbank hem vrijgesproken van het bezit van een op een echt vuurwapen gelijkend neppistool.

De rechtbank heeft de voorganger wel veroordeeld voor uitbuiting en faillissementsfraude. De rechtbank overwoog dat de gasten die bij Stichting Intro werden opgevangen volledige dagen zouden moeten werken zonder daar voor betaald te krijgen en dat zij niet de in gelegenheid waren om uit deze situatie te stappen. De rechtbank kwalificeert dit als uitbuiting.

De rechtbank heeft uiteindelijk een relatief lage straf opgelegd in verhouding tot de doorsnee mensenhandelzaken. De voorganger is veroordeeld tot 18 maanden cel, waarvan 8 maanden voorwaardelijk. Daarbij heeft de rechtbank in het voordeel meegewogen dat hij nog niet eerder is veroordeeld voor dit soort feiten en met het feit dat de zaak heeft geleid tot veel publiciteit rondom de voorganger. De voorganger is in zekere zin gebrandmerkt, ook aangaande verwijten die de rechtbank niet bewezen heeft geacht. De impact van deze ernstige beschuldigingen op de man en zijn privéleven heeft de rechtbank meegewogen.

De verdediging zal zich op een later moment uitlaten over de mogelijkheid tot het instellen van hoger beroep.

Klik hier voor de publicatie van de samenvatting van de uitspraak van de rechtbank Arnhem.

Advies van ons nodig?

Heeft u advies of juridische bijstand nodig?
Neem dan contact met ons op!
Bel 030 272 45 00

Stuur een mail
U gebruikt een verouderde browser!

Werk uw huidige browser bij naar de laatste versie. Update mijn browser nu

×