Een specialist nodig? 030 – 272 45 00

br&dh in de media: rectificatie verzocht: Uniek ’inkt-dna’ nekt plofkrakers | De Telegraaf 16 mei 2017

16 mei 2017

In: NieuwsberichtenR+DH in de Media

Vanochtend – 16 mei 2017 – heeft Mick van Wely het onderstaande artikel gepubliceerd. Hierover is vooraf geen contact geweest met br&dh advocaten of met mr. Roozemond of mr. De Haan. In het eerste artikel stond dat de verdachten verdacht werden van 45 plofkraken. Dit is niet het geval. Vanochtend heeft mr. Roozemond gelijk om rectificatie verzocht. Dit is ook doorgevoerd door Van Wely. Zodoende is de quote er tussen geplakt. Waar de informatie in het artikel vandaan komt, is onduidelijk. mr. Roozemond en mr. De Haan hebben om opheldering bij de officier van justitie gevraagd.
 De roversbende wordt onder meer verdacht van het opblazen van geldautomaten in Leersum, Soest, Almelo, Oegstgeest en Almere.
De roversbende wordt onder meer verdacht van het opblazen van geldautomaten in Leersum, Soest, Almelo, Oegstgeest en Almere.
Foto: Marcel Antonisse

Zeven mannen in verband gebracht met opblazen 45 geldautomaten

Uniek ’inkt-dna’ nekt plofkrakers

Vandaag, 05:30Mick van Wely

UTRECHT – Een groot deel van de pinautomaten blijkt in het diepste geheim te zijn beveiligd met een onzichtbare spray die tijdens een plofkraak over het buitgemaakte geld wordt gesproeid.

Dankzij deze unieke ’inkt-dna’ kan de politie nu verdachten van een plofkraak koppelen aan veel meer zaken. Dat blijkt uit vertrouwelijke stukken uit een onderzoek naar plofkraken.

Het onderzoek bestaat uit twee deelonderzoeken, 32Smit en 32Rijn, naar de grootste plofkraakbende ooit. Zeven mannen worden in verband gebracht met 45 kraken waarbij geldautomaten werden opgeblazen. Een van de verdachten is de zoon van de bekende Utrechtse crimineel Henk ’De Cobra’ R.

Een verdachte van een plofkraak oppakken is één ding, maar hoe onderzoek je vervolgens of hij bij meer kraken betrokken is en hoe toon je dat aan bij de rechter?

Advocaat Jaap-Willem Roozemond staat twee verdachten in de zaak bij. “Justitie probeert ze weliswaar te linken aan 45 zaken, maar ik moet nog maar zien wat daar van overblijft. Ze worden maar van een veel beperkter aantal daadwerkelijk verdacht.”

Code

Uit de dossierstukken blijkt dat iedere geldcassette in een geldautomaat een inktbeveiligingssysteem bevat met een unieke dna-code, de zogeheten dna-marker. Overigens zijn niet alle geldautomaten in Nederland voorzien van deze cassettes en werkt het sproeisysteem niet altijd.

Een van de bedrijven die het inktsysteem aan de banken leveren, is 3Si Security Systems in België. Het bedrijf vermengt blauwe inkt met de dna-marker en zet het inktreservoir in de geldcassette. Die krijgt vervolgens een uniek nummer.

Het bedrijf Applied Dna Sciences (ADNAS) uit de Verenigde Staten onderzoekt de inktsporen die door een speciaal forensisch team van de politie worden veiliggesteld bij verdachten of op bijvoorbeeld vluchtauto’s. Bij enkele verdachten zijn ook met inkt besmeurde biljetten aangetroffen. Soms is de inkt nauwelijks zichtbaar en is deze ook op kleding gekomen. Het bewijs kleeft dus letterlijk aan een verdachte.

Forensisch onderzoek is cruciaal, want de plofkraakverdachten beroepen zich bijna allemaal op hun zwijgrecht. Onderzoek via ’inkt-dna’ is slechts een van de methoden die de recherche gebruikt bij het bestrijden van plofkraken. De politie probeert de krakers ook op heterdaad te pakken, observeert bekende plofkrakers en doet veel telecom-onderzoek.

De Landelijke Eenheid van de politie bevestigt het ’inktgeheim’, maar wil er weinig over kwijt. „We gebruiken verschillende forensische methoden bij het verzamelen van bewijs en daar is dit er eentje van. Het is een nieuwe methode”, zegt woordvoerster Marjolein Ruitenbeek van het team dat de aanpak van ram- en plofkraken landelijk coördineert.

Het Openbaar Ministerie Midden-Nederland linkt zeven mannen aan maar liefst 45 plofkraken die tussen juni 2015 en oktober 2016 zijn gepleegd. Een deel van de verdachten werd opgepakt na twee plofkraken in Soest. Onder deze verdachten zat ook David R. (26), de zoon van de Utrechtse crimineel die in de Verenigde Staten een straf uitzit.

Onder de plofkraken die de politie met de groep in verband brengt, zijn kraken in Leersum, Soest, Almelo, Oegstgeest en Almere. De kraken blijken uiterst lucratief. Een derde van de plofkraken levert buit op. De plofkraken die in de dossiers 32Smit en 32Rijn staan, spekten de kas van de daders met gemiddeld zo’n 80.000 euro. Een van de kraken leverde zelfs 160.000 euro op.

De plofkraken gaan gepaard met zware explosies. Regelmatig worden hele woonblokken ontruimd omdat er explosieven aangetroffen worden en raken panden zwaar beschadigd. Banken zijn nu begonnen met het weghalen van de geldautomaten uit bewoonde panden. Ook worden particuliere beveiligers ingezet.

Overvallers terug uit Duitsland

Sinds een jaar of tien is de plofkraak hét alternatief voor de traditionele bankoverval, die momenteel vrijwel niet meer wordt gepleegd. Pas na 2013 is het merendeel van de pinautomaten extra beveiligd. De jaren daarna was vooral Duitsland de klos; daar waren de automaten nog niet aangepast. De daders keren momenteel terug omdat Duitse banken de geldmachines hebben verstevigd.

 

 

Klik hier voor het artikel

Advies van ons nodig?

Heeft u advies of juridische bijstand nodig?
Neem dan contact met ons op!
Bel 030 272 45 00

Stuur een mail
U gebruikt een verouderde browser!

Werk uw huidige browser bij naar de laatste versie. Update mijn browser nu

×