Een specialist nodig? 030 – 272 45 00

br&dh in de media: Verdachte Henk K. uit Bunschoten blijft vastzitten | RD – AD – RTV Utrecht – De Bunschoter

5 juli 2017

In: NieuwsberichtenR+DH in de Media

Verdachte Henk K. uit Bunschoten blijft vastzitten

justitia
 De Bunschoter Henk K. blijft vastzitten. De rechtbank in Utrecht heeft een verzoek om zijn voorlopige hechtenis op te heffen afgewezen, terwijl ook een verzoek om de zaak achter gesloten deuren te behandelen, niet wordt gehonoreerd.

Dat bleek woensdagmiddag tijdens een proformazitting bij de rechtbank in Utrecht. K. zit vast op verdenking van (zware) mishandeling van een aantal van zijn negentien kinderen. Ook zou er sprake zijn van ontucht bij een dochter.

De Bunschoter zit inmiddels 282 dagen vast. In die tijd hebben er zes rechtbankzittingen plaatsgevonden, terwijl er dertien van de negentien getuigen zijn gehoord, waaronder acht kinderen van K. Een aantal kinderen moet nog worden gehoord.

Een onderzoek van het Pieter Baan Centrum (PBC) naar Henk K. is nog niet beschikbaar. K. heeft niet meegewerkt aan onderzoek naar zijn psychische gesteldheid. De officier van justitie heeft al wel opdracht gegeven voor het opstellen van een reclasseringsrapport.

De advocaat van K., mr. J. W. D. Roozemond, verklaarde tijdens de zitting dat zijn cliënt wil meewerken aan vrijlating op voorwaarde van bijvoorbeeld het dragen van een enkelband, het zich houden aan een gebiedsverbod of een avondklok. Het risico op herhaling zou niet aanwezig zijn, omdat geen van de negentien kinderen meer thuis woont.

De officier van justitie erkende woensdag zonder meer dat getuigen tegenstrijdige verklaringen hebben afgelegd, maar „het fundament” van de belastende verklaringen staat zijn inziens nog recht overeind. Justitie keerde zich daarom tegen vrijlating. Ook behandeling achter gesloten deuren, achtte hij niet nodig. De rechter wees beide verzoeken uiteindelijk af.

De Bunschoter, die de zitting woensdag opnieuw bijwoonde in zijn blauwe kiel, mocht van de rechter aan het eind van de zitting een verklaring afleggen. „Bedankt voor alle kaarten”, zei K. over het meeleven uit Bunschoten.

Een kennis van K. kreeg het tijdens de zitting aan de stok met de officier van justitie, omdat hij verklaarde dat K „als een boef wordt behandeld” en verliet de zaal. De aanklager sprak ook zijn ongenoegen uit over het gedrag van een verslaggever van nieuwsblad De Bunschoter.

De advocaat van K. kan op 10 augustus via de raadskamer een verzoek indienen om schorsing van de hechtenis. Mocht deze daar afwijzend over besluiten, dan vindt op 21 september een nieuwe proformazitting plaats. De inhoudelijke behandeling van de zaak zou in september plaatsvinden, maar de vraag is of dat tijdstip wordt gehaald.

Advies van ons nodig?

Heeft u advies of juridische bijstand nodig?
Neem dan contact met ons op!
Bel 030 272 45 00

Stuur een mail
U gebruikt een verouderde browser!

Werk uw huidige browser bij naar de laatste versie. Update mijn browser nu

×