Een specialist nodig? 030 – 272 45 00

Vreemde speurders actief in Nederland

10 februari 2016

In: NieuwsberichtenR+DH in de MediaUit de praktijk

De advocaten van Roozemond [+] De Haan treden op in deze zaak. Hieronder treft u een kort citaat aan van het bericht in de media. Voor een reactie op dit bericht of over de zaak kunt u contact opnemen met Arjan de Haan. De bronvermelding treft u onder het citaat aan.

 

ALMELO – Tot verbijstering van advocaat mr. Jaap-Willem Roozemond is in Nederland een actie uitgevoerd door de opsporingsdienst van een vreemde mogendheid. Welk land hier actief geweest is, wordt geheim gehouden.

De opsporingsactie kwam gisteren aan het licht tijdens een zogenoemde regiezitting in de Almelose rechtbank tegen twee mannen, die worden verdacht van een witwas operatie. Roozemond eist nu van de Nederlandse justitie opheldering over om welk land het gaat.

Volgens de raadsman komt het wel vaker voor dat opsporingsdiensten uit andere naties in ons land actief zijn, maar normaal gesproken blijkt dan uit het justitieel dossier om welke mogendheid het gaat.

Normaal gesproken is het in internationale verdragen zo geregeld dat bij justitiële acties op vreemde bodem het zogeheten vertrouwensbeginsel wordt toegepast. Wat inhoudt dat ervan uit mag worden gegaan dat alle verkregen opsporingsinformatie op rechtmatige wijze is verkregen.

„In justitiële dossiers wordt vervolgens vermeld om welk land het gaat. Zeker bij EU-lidstaten is dat een soort garantie dat er geen mensenrechten richting verdachten zijn geschonden”, aldus Roozemond na afloop van de rechtszaak.

„Die onbekende opsporingsdienst heeft de Nederlandse FIOD werkelijk op het allerlaatste moment nog heeft getipt dat de twee verdachten zich op een bepaalde plek in Nederland bevonden. Wat aantoont dat die vreemde mogendheid beide verdachten nog op Nederlands grondgebied heeft gevolgd. De cruciale vragen zijn: welk land draait het om en waarom wil justitie dit zo graag onder de pet houden?”

Officier van justitie E.L. Edens weigerde dit gistermiddag te zeggen en beriep zich op het ’vertrouwensbeginsel’.

Dit betreft slechts een deel van het artikel. Voor het gehele artikel zie onderstaande bron.

 

Bron: Telegraaf 9 februari 2016

Advies van ons nodig?

Heeft u advies of juridische bijstand nodig?
Neem dan contact met ons op!
Bel 030 272 45 00

Stuur een mail
U gebruikt een verouderde browser!

Werk uw huidige browser bij naar de laatste versie. Update mijn browser nu

×