Een specialist nodig? 030 – 272 45 00

br&dh in de media: Vreemde speurders actief in Nederland | Telegraaf 9 februari 2016

10 februari 2016

In: NieuwsberichtenR+DH in de MediaUit de praktijk

Telegraaf 9 februari 2016 Vreemde speurders actief in NederlandLink: klik hier of hier.

Vreemde speurders actief in Nederland

 ALMELO Tot verbijstering van advocaat mr. Jaap-Willem Roozemond is in Nederland een actie uitgevoerd door de opsporingsdienst van een vreemde mogendheid. Welk land hier actief geweest is, wordt geheim gehouden.

De opsporingsactie kwam gisteren aan het licht tijdens een zogenoemde regiezitting in de Almelose rechtbank tegen twee mannen, die worden verdacht van een witwas operatie. Roozemond eist nu van de Nederlandse justitie opheldering over om welk land het gaat.

Volgens de raadsman komt het wel vaker voor dat opsporingsdiensten uit andere naties in ons land actief zijn, maar normaal gesproken blijkt dan uit het justitieel dossier om welke mogendheid het gaat.

Normaal gesproken is het in internationale verdragen zo geregeld dat bij justitiële acties op vreemde bodem het zogeheten vertrouwensbeginsel wordt toegepast. Wat inhoudt dat ervan uit mag worden gegaan dat alle verkregen opsporingsinformatie op rechtmatige wijze is verkregen.

„In justitiële dossiers wordt vervolgens vermeld om welk land het gaat. Zeker bij EU-lidstaten is dat een soort garantie dat er geen mensenrechten richting verdachten zijn geschonden”, aldus Roozemond na afloop van de rechtszaak.

In deze zaak gaat het om de Ierse trucker John C. (49), die in mei vorig jaar op een parkeerplaats bij Eindhoven drie ton aan contanten zou hebben overhandigd aan Harrie T. (70) uit Heemskerk. Het Functioneel Parket vermoedt dat het gaat om crimineel geld dat moest worden witgewassen.

„Die onbekende opsporingsdienst heeft de Nederlandse FIOD werkelijk op het allerlaatste moment nog heeft getipt dat de twee verdachten zich op een bepaalde plek in Nederland bevonden. Wat aantoont dat die vreemde mogendheid beide verdachten nog op Nederlands grondgebied heeft gevolgd. De cruciale vragen zijn: welk land draait het om en waarom wil justitie dit zo graag onder de pet houden?”

Officier van justitie E.L. Edens weigerde dit gistermiddag te zeggen en beriep zich op het ’vertrouwensbeginsel’.

 

Advies van ons nodig?

Heeft u advies of juridische bijstand nodig?
Neem dan contact met ons op!
Bel 030 272 45 00

Stuur een mail
U gebruikt een verouderde browser!

Werk uw huidige browser bij naar de laatste versie. Update mijn browser nu

×