Een specialist nodig? 030 – 272 45 00

Ontslag van alle rechtsvervolging voor verdachte huiselijk geweld

29 oktober 2015

In: NieuwsberichtenUit de praktijk

Op maandag 26 oktober 2015 heeft de rechtbank in Utrecht een cliënt van mr. de Haan die verdacht werd van mishandeling van zijn partner ontslagen van alle rechtsvervolging. De man zou zijn partner waarmee hij overigens niet samenwoonde, meerdere malen hebben geslagen, waardoor de partner letsel had opgelopen. De officier van justitie achtte het feit bewezen en vroeg de rechtbank een voorwaardelijke gevangenisstraf op te leggen. Mr. De Haan vroeg om ontslag van alle rechtsvervolging.

Wat was er nu gebeurd?
De man had zijn partner geslagen nadat zij eerst naar zijn woning was gekomen en ruzie met hem en met de kinderen had gezocht. Daarbij had ze de man en de kinderen uitgescholden en had ze een van de kinderen bij de keel gegrepen. De kinderen raakten hierdoor in paniek, waarop een van de kinderen opa belde om in te grijpen. In die situatie had de man zich niet kunnen inhouden en had hij zijn partner ergens geslagen waaraan zij letsel overhield.

Hoewel dit alles niet in het strafdossier was terug te vinden, had de man het geluk dat een van de kinderen op de computer aan het spelen was geweest met de webcam aan, waardoor het voorval weliswaar niet op beeld was te zien, maar wel op de achtergrond te horen was. Zo was het goed te horen dat de kinderen in paniek waren en was ook goed te horen dat een van de kinderen schreeuwde dat opa moest komen omdat de vrouw haar bij de keel had gegrepen. Mr. de Haan heeft daarop bepleit dat de man weliswaar niet had moeten slaan, maar dat hij handelde ter bescherming van zichzelf en van zijn kinderen. Om die reden zou zijn gedrag in de gegeven situatie te rechtvaardigen zijn.

De rechtbank ging mee in het betoog van mr. de Haan en ontsloeg de man van alle rechtsvervolging. Dit betekent dat de man daardoor niet strafbaar werd geacht en geen straf opgelegd kreeg. De man ging vrij uit.

 

 

In huiselijk geweldszaken komt het vaak voor dat een situatie escaleert en betrokkenen mét elkaar op de vuist gaan. De ervaring leert dat als de vrouw aangifte doet en verwondingen heeft, de rechter al snel aanneemt dat de man de agressor is, met een veroordeling van de man als gevolg. Het is in dit soort situaties daarom van het grootste belang dat, als een verklaring moet worden afgelegd, er duidelijk op papier komt onder welke omstandigheden de situatie is geëscaleerd en wat de rol van beide partijen hierin is. Soms kan het aangeraden zijn je op het zwijgrecht te beroepen, maar in andere gevallen is het soms beter om te praten zodat het volledige verhaal direct duidelijk is voor Justitie en de rechter. Maak daarom altijd van het wettelijke recht om voor verhoor een advocaat te raadplegen gebruik!

Bent u verdachte van huiselijk geweld, neem dan contact op met mr. de Haan of mr. Roozemond zodat zij u hierin kunnen bijstaan.

Advies van ons nodig?

Heeft u advies of juridische bijstand nodig?
Neem dan contact met ons op!
Bel 030 272 45 00

Stuur een mail
U gebruikt een verouderde browser!

Werk uw huidige browser bij naar de laatste versie. Update mijn browser nu

×