Een specialist nodig? 030 – 272 45 00

Jurisprudentie: AFM mag niet zomaar informatie van de Belastingdienst vragen en krijgen m.b.t. de Inkeerregeling

9 juni 2015

In: JurisprudentieNieuwsberichten

De belastingwetgever heeft ervoor gekozen een Inkeerregeling in het leven te roepen om ‘zwartspaarders’ in de gelegenheid te stellen schoon schip te maken zonder een vergrijpboete opgelegd te krijgen.

Informatie die aan de Belastingdienst is verstrekt in het kader van de Inkeerregeling mag uitsluitend worden gebruikt voor het opleggen van een naheffingsaanslag en niet aan de AFM worden verstrekt in het kader van de betrouwbaarheidstoetsing.

Dat de AFM de gegevens heeft opgevraagd ter uitvoering van een essentiële wettelijke taak, het toezicht op de betrouwbaarheid van beleidsbepalers in de financiële sector, rechtvaardigt niet dat zij zonder wettelijke grondslag fiscale informatie opvraagt over alle beleidsbepalers van bij haar onder toezicht staande instellingen.

Klik hier voor de uitspraak.

Toepasselijke regelgeving: art. 43c lid 1 van de Uitvoeringsregeling Algemene wet inzake rijksbelastingen 1994. Klik hier voor deze regeling. Artikel 14 Besluit Gedragstoezicht financiële ondernemingen Wft. Klik hier voor het Besluit.

Heeft u vragen over het verkrijgen of het gebruik van informatie door het OM of andere bestuursorganen met opsporingsbevoegdheden in een procedure tegen u, neemt u dan contact op met mr. J.W.D. (Jaap-Willem) Roozemond of mr. J. (Arjan) De Haan. De advocaten van br&dh te Utrecht kunnen u uitgebreid over adviseren of bijstaan in een procedure.

Advies van ons nodig?

Heeft u advies of juridische bijstand nodig?
Neem dan contact met ons op!
Bel 030 272 45 00

Stuur een mail
U gebruikt een verouderde browser!

Werk uw huidige browser bij naar de laatste versie. Update mijn browser nu

×