Een specialist nodig? 030 – 272 45 00

Ontwikkelingen strafrecht: DDoS-aanval is net zo makkelijk als winkelen op internet

8 december 2015

In: Kennisbank: strafNieuwsberichten

De NOS kopte: DDoS-aanval is net zo makkelijk als winkelen op internetDe aanvallers houden er naar het lijkt minder rekening mee dat het uitvoeren of het helpen bij een DDos aanval strafbaar is. In artikel 161 sexies is neergelegd:

Artikel 161sexies

Hij die opzettelijk enig geautomatiseerd werk of enig werk voor telecommunicatie vernielt, beschadigt of onbruikbaar maakt, stoornis in de gang of in de werking van zodanig werk veroorzaakt, of een ten opzichte van zodanig werk genomen veiligheidsmaatregel verijdelt, wordt gestraft:

1°. met gevangenisstraf van ten hoogste zes jaren of geldboete van de vijfde categorie, indien daarvan gemeen gevaar voor goederen of voor de verlening van diensten te duchten is;
2°. met gevangenisstraf van ten hoogste negen jaren of geldboete van de vijfde categorie, indien daarvan levensgevaar voor een ander te duchten is;
3°. met gevangenisstraf van ten hoogste vijftien jaren of geldboete van de vijfde categorie, indien daarvan levensgevaar voor een ander te duchten is en het feit iemands dood ten gevolge heeft.
Een DDos aanval (Denial Of Service-aanval) houdt kortweg gezegd in dat een server of website van iemand wordt plat gelegd. Dit wordt gedaan door een server of website expres te overvragen met informatie of expres te veel informatie toe te zenden. Hierdoor crasht de website of server.
Als u verdachte bent, kan een verweer zijn dat uw computer door een onbekende derde is overgenomen om (mede) de aanval uit te voeren. Dit wordt bijvoorbeeld gedaan doordat een derde software zonder uw medeweten en/of toestemming op uw pc heeft geïnstalleerd. Deze software heeft enkel tot doel het platleggen van websites en/of servers.
Wordt u verdacht van een DDos aanval, neemt u dan direct contact op met mr. J.W.D. (Jaap-Willem) Roozemond of mr. J. (Arjan) De Haan. De advocaten van br&dh te Utrecht zijn gespecialiseerd in het bijzonder strafrecht.

Advies van ons nodig?

Heeft u advies of juridische bijstand nodig?
Neem dan contact met ons op!
Bel 030 272 45 00

Stuur een mail
U gebruikt een verouderde browser!

Werk uw huidige browser bij naar de laatste versie. Update mijn browser nu

×