Een specialist nodig? 030 – 272 45 00

br&dh ontwikkelingen strafrecht: etikettenfraude babymelkpoeder | NVWA-IOD 10-11-2015

11 november 2015

In: Kennisbank: bestuursKennisbank: strafNieuwsberichten

Indien u als verdachte wordt aangemerkt door de Inlichtingen- en Opsporingsdienst van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA-IOD), neemt u dan direct contact op met mr. J.W.D. (Jaap-Willem) Roozemond of mr. J. (Arjan) De Haan. De advocaten van br&dh te Utrech zijn gespecialiseerd in het bijzonder strafrecht en het bestuursstrafrecht. Neemt u ook gelijk contact op als u moet verschijnen als getuige. Getuigen kunnen op een later moment worden aangemerkt als verdachten. Wij staan u graag bij!

 

NVWA-IOD houdt verdachten aan voor etikettenfraude babymelkpoeder

De Inlichtingen- en Opsporingsdienst van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA-IOD) heeft dinsdag 10 november 3 verdachten aangehouden op verdenking van etikettenfraude bij babymelkpoeder. De 3 mannen uit Zuid-Holland hadden vervalste etiketten aangebracht op blikken babymelkpoeder. Daardoor leek het alsof de voeding geschikt was voor baby’s met een koemelkallergie, terwijl dat niet zo was. De blikken verkochten zij onder meer aan handelaren die de voeding naar China exporteren. De verdachten zijn in verzekering gesteld voor verhoor.

Afdruk namaaketiket Nutrilon Pepti

In juni ontdekte een handelaar vervalste etiketten op metalen blikken babyvoeding. Volgens de nagemaakte etiketten bevatten de blikken Nutrilon Pepti 2, een dieetvoeding voor baby’s met een koemelkallergie. Maar in werkelijkheid zat er een voeding in die wel degelijk melkeiwitten bevatte. Als kinderen met een koemelkallergie deze melk drinken, kunnen ze een ernstige allergische reactie krijgen. Fabrikant Nutricia waarschuwde in junivia de media voor de blikken met vervalste etiketten.

De NVWA-IOD heeft onder leiding van het Functioneel Parket uitgebreid onderzoek gedaan naar deze fraude. Bij verschillende doorzoekingen hebben de rechercheurs onder meer administratie en digitaal materiaal in beslag genomen.

Export

De verdachten richtten zich op handelaren die babymelkpoeder naar China exporteren. Zij verkochten de voeding met nagemaakte etiketten rechtstreeks aan die handelaren en via een Nederlandse verkoopsite. Het is daarom niet helemaal uit te sluiten dat ook Nederlandse particulieren deze blikken hebben gekocht. De NVWA heeft geen meldingen gekregen over kinderen die ziek zijn geworden van deze voeding. Ook zijn er geen aanwijzingen dat er nu nog blikken met vervalste etiketten te koop worden aangeboden.

Bron: NVWA-IOD

Advies van ons nodig?

Heeft u advies of juridische bijstand nodig?
Neem dan contact met ons op!
Bel 030 272 45 00

Stuur een mail
U gebruikt een verouderde browser!

Werk uw huidige browser bij naar de laatste versie. Update mijn browser nu

×