br&dh wetsvoorstellen: wetsvoorstel opheffing strafrechtelijke immuniteiten publiekrechtelijke rechtspersonen en hun leidinggevers verworpen | Eerste Kamer 10-11-2015
bron: Eerste Kamer 10-11-2015
De Eerste Kamer heeft dinsdag 10 november 2015 de Initiatiefwet Opheffing strafrechtelijke immuniteiten publiekrechtelijke rechtspersonen verworpen. De fracties van CU, PvdA, GroenLinks, PvdD, 50PLUS, SP en PVV stemden voor. De fracties van SGP, VVD, CDA, OSF en D66 stemden tegen.
Met dit initiatiefvoorstel zou het mogelijk worden om ook publiekrechtelijke rechtspersonen strafrechtelijk te vervolgen. Zij zouden daarmee op gelijke voet komen te staan met andere, private rechtspersonen. In het debat op 27 oktober werd door diverse woordvoerders bezwaar gemaakt tegen deze gelijkschakeling. Ook waren er twijfels over de mate waarin het wetsvoorstel zou bijdragen aan een groter vertrouwen in de overheid. Minister Van der Steur (Veiligheid en Justitie) gaf in het debat aan dat het kabinet zware bedenkingen koesterde tegen het wetsvoorstel.
br&dh: een argument voor het wetsvoorstel was het gelijkheidsbeginsel. In die zin, dat andere rechtspersonen ook geen immuniteit genieten.
Indien het door u te vertegenwoordigen bestuursorgaan van een strafbaar feit wordt verdacht of uzelf (of u heeft het vermoeden daarvan), neemt u dan contact op met mr. J.W.D. (Jaap-Willem) Roozemond of mr. J. (Arjan) De Haan. De advocaten van br&dh te Utrecht kunnen u als vertegenwoordiger van het bestuursorgaan bijstaan.