Een specialist nodig? 030 – 272 45 00

Daders plofkraak Nieuwkoop

Tegen twee Mijdrechters (19 en 23 jaar oud) is vier jaar cel geëist, omdat ze vorig jaar een plofkraak pleegden in Nieuwkoop.

Daders plofkraak Nieuwkoop

10 mei 2019

In: R+DH in de Media

4 JAAR CEL GEËISTTegen twee Mijdrechters (19 en 23 jaar oud) is vier jaar cel geëist, omdat ze vorig jaar een plofkraak pleegden in Nieuwkoop. Ze handelden in opdracht van anderen, waren naïef en hebben veel spijt, beweerde het duo vanmiddag bij de Haagse rechtbank.

AD – Jan Belt – 10-05-19

Mohamed M. (19) ‘had centen nodig’. Daarom blies hij in de nacht van 18 op 19 november de sealbagautomaat (daarin storten ondernemers hun dagopbrengst) van de Rabobank aan het Kennedyplein in Nieuwkoop op. Zijn vriend Amin A. hielp hem die nacht. Hij zat in een ‘slechte fase van zijn leven’.  Als automonteur kreeg hij nergens een vast contract en zijn plan om een taxibedrijf te beginnen strandde omdat hij geen Verklaring Omtrent Gedrag kreeg.

Nadat de automaat was opgeblazen, gingen ze er op een scooter en met ruim 37.000 euro vandoor. Ver kwamen ze niet. Dankzij beeld van de warmtecamera’s op de opgestegen politiehelikopter was het niet lastig het duo terug te vinden, in een wit Citroën-busje met nog warme motor aan de Joris Zudde. Inmiddels zitten de twee bijna zes maanden in de cel. Pas een week voor hun rechtszaak (gisteren) legden ze een bekentenis af. Dat zouden ze eerder niet hebben gedurfd, omdat ze zich (ook tegenover hun familie) schaamden.

De jonge daders, die nog bij hun ouders wonen, beweren dat anderen hen ‘aanboden’ de kraak te doen. M. moest een busje regelen. Hij vertelde een kennis dat hij een bankstel moest verhuizen. ,,Ik heb die man gewoon bedonderd.’’

Pizzaschuif

Verder zouden hun ‘opdrachtgevers’ alles hebben geregeld, claimen de jonge Mijdrechters. De scooter waarmee zij naar het busje konden vluchten, de sporttas waarin zij de buit konden doen én het explosief. Dat was een zogenaamde pizzaschuif. Het explosief wordt dan bevestigd aan een stalen plaat die aan een stang is gelast.

Het was een koud kunstje om de pizzaschuif in de automaat te stoppen nadat M. er een sealbag voor had gehouden. Ook die sealbag  zou voor de twee daders zijn geregeld.

Wat de twee niet hadden voorzien, was dat de automaat met een enorme klap de inhoud prijs gaf. Er zouden 15 zakken in hebben gelegen, met een totale waarde van bijna 50.000 euro. Brokstukken van de automaat vlogen tientallen meters in het rond. Bij omwonende Ria Groen in ‘t Wout (79) ging de klep van de automaat door vier spijlen van een metalen balkonhek en haar schuifpui heen. ,,Iets meer opzij en dat ding was mijn slaapkamer in gevlogen’’, zei ze in deze krant.

Volgens het Openbaar Ministerie hebben de twee jonge daders het risico genomen dat er doden zouden vallen, mede daarom eist het een flinke straf. ,,De mensen in Nieuwkoop dachten dat er een aanslag werd gepleegd’’, zei de officier van justitie gisteren in de rechtbank.

Frustratie

De daders weigerden, tot zichtbare frustratie van de rechters, alsnog te vertellen wie hun opdrachtgevers waren. ,,Dat is voor ons te gevaarlijk’’, zei M. Hij beweert dat hij en A. ieder tien procent van de buit hadden mogen houden. ,,Eigenlijk triest voor een daad die hen zoveel ellende heeft bezorgd’’, zei de advocaat van M., Johan Mühren. Zijn collega Jaap-Willem Roozemond, die A. bijstaat, sprak van een ‘zeer laakbaar feit’. Wel vinden de twee de eis van het OM veel te hoog. Maximaal twee jaar celstraf zou genoeg zijn. De uitspraak is op 24 mei.

De daders willen een excuusbrief schrijven en In ’t Wout een bosje bloemen brengen, beweren ze. Maar het OM gelooft er niks van dat ze oprecht spijt hebben.  ,,Dat ze zo enorm waren geschrokken van die explosie is heel ongeloofwaardig. Deze jongens wisten wat ze deden”, zei de officier van justitie vandaag in de rechtbank.

Ook dat ze opdrachtgevers hadden, trok de officier in twijfel. ,,Misschien klopt hun verhaal, maar dan is het raar dat ze geen namen noemen. Ik geloof in ieder geval niet dat zij louter in opdracht van anderen handelden.”

Roozemond heeft een ander verhaal. ,,Het is jammer dat het OM niet meldt dat het onderzoek naar de plofkraak doorging toen de twee Mijdrechters al achter de tralies zaten en volgens mij zijn er ook daarna nog aanhoudingen geweest. Het OM kan wel deze twee jonge daders aanpakken, maar maakt er in mijn ogen te weinig werk van om ook de grote criminelen te pakken die hierachter zitten.” Het OM kaatst de bal terug: ,,Dat wordt lastig als daders zoals deze niet willen vertellen wie hen op pad zou hebben gestuurd.”

Betrokken advocaat

Advies van ons nodig?

Heeft u advies of juridische bijstand nodig?
Neem dan contact met ons op!
Bel 030 272 45 00

Contact opnemen
U gebruikt een verouderde browser!

Werk uw huidige browser bij naar de laatste versie. Update mijn browser nu

×