Een specialist nodig? 030 – 272 45 00

Roozemond [+] De Haan in het nieuws

Onderzoek kopschoppers Mallorca overgedragen aan Nederland

“De verdachte heeft zich gelijk na aankomst in Nederland gemeld bij de politie. Hij loopt niet weg voor zijn proces en zal zijn verantwoordelijkheid daarin nemen.”

De Telegraaf: “Spaans onderzoek naar kopschoppers Mallorca overgedragen aan Nederland”

27 juli 2021

In: R+DH in de Media

#Mallorca#mishandeling#Nederland#rechtszaak#Spanje

Advocaat Jaap-Willem Roozemond: “Afgelopen week hebben wij het verzoek ingediend om de strafzaak in Nederland plaats te laten vinden. In lijn met dit verzoek hebben de Spaanse en Nederlandse autoriteiten daartoe besloten.”

MALLORCA – Spanje heeft het Nederlandse Openbaar Ministerie (OM) gevraagd om het onderzoek naar de fatale mishandeling van Carlo Heuvelman over te nemen. De man overleed na een mishandeling tijdens een vakantie op Mallorca. Door de overdracht zal ook een mogelijke rechtszaak in Nederland plaatsvinden.

Het dossier draait om een dertien Nederlandse jongeren die in de vroege uren van 14 juli voorbijgangers te lijf aan het strand van El Arenal, een badplaats dichtbij Palma de Mallorca. Ze vielen ook een groepje van vijf landgenoten aan. De vijf raakten gewond en een in elkaar gezakt slachtoffer werd ook tegen het hoofd geschopt. De 27-jarige Carlo uit Waddinxveen overleed in een ziekenhuis in Palma als gevolg van het opgelopen hersenletsel.

Snel naar Nederland

Toch wisten twaalf van de jongens een mogelijke aanhouding van de Spaanse politie te voorkomen, door snel de benen te nemen naar het thuisland. Een jongen kon wel worden aangehouden, maar werd later vrijgelaten omdat hij geen grote rol zou hebben gespeeld bij de mishandeling. Volgens de Spaanse politie moet zijn uiteindelijk rol nog wel worden onderzocht.

Dinsdag besloten de Spanjaarden dat het onderzoeksdossier naar Nederland kan worden overgeheveld. „Nu het hele dossier wordt overgedragen, betekent ook dat een mogelijke rechtszaak in Nederland kan plaatsvinden”, zegt een woordvoerder van het OM. „Dat zal gebeuren op basis van de Nederlandse wetten. Indien er straffen worden geëist zal dit dus een Nederlandse strafmaat zij.”

In Spanje afhandelen leek meer voor de hand te liggen

Tot nu toe gingen ingewijden in Spanje ervan uit dat de Spaanse rechters de zaak in eigen hand zouden willen houden. Een arrestatie- en overleveringsverzoek aan Nederland en de zaak vervolgens in Spanje afhandelen leek meer voor de hand te liggen. Ook had de Spaanse rechter Nederland alleen in de onderzoeksfase om assistentie kunnen vragen: de Nederlandse verdachten zouden dan gehoord worden in Nederland, maar daarna worden overgedragen aan Spanje.

Spaanse media als Ultima Hora benadrukten dat de Nederlandse jongeren en hun advocaten uitlevering zouden proberen te vermijden, omdat ze de strengere straffen die de Spaanse justitie oplegt vreesden. In Spanje zouden de straffen tot 18 jaar cel kunnen oplopen.

Nog gissen waarom de zaak de wordt overgedragen

Voor de zegsvrouw is het nog gissen waarom Spanje de zaak overdraagt. „Blijkbaar denken ze dat Nederland de beste plek is om te worden afgedaan. Waarschijnlijk ook omdat de slachtoffers, nabestaande en de verdachten hier wonen.”

Het Spaanse dossier werd dinsdag meteen naar het parket Midden-Nederland gestuurd en wordt met voorrang naar het Nederlands vertaald. Naar verwachting zal het één tot twee weken duren. Een onderzoeksteam met rechercheurs van Politie Midden-Nederland is inmiddels geformeerd en begonnen met het onderzoek.

Videobeelden

„Wel is belangrijk te benadrukken dat er al het een en ander is gebeurd”, zegt ze. „Zo hebben we de videobeelden al bekeken en is er sectie geweest bij het NFI. Samen met de Spaanse stukken kunnen we vaststellen wat de mogelijke strafbare feiten zijn en wie deze heeft gepleegd, om ook over te gaan op mogelijke aanhoudingen.”

„Afgelopen week hebben wij het verzoek ingediend om de strafzaak in Nederland plaats te laten vinden”, reageert advocaat Jaap-Willem Roozemond. Hij staat een van de dertien jongens bij. „In lijn met dit verzoek hebben de Spaanse en Nederlandse autoriteiten daartoe besloten. De verdachte heeft zich gelijk na aankomst in Nederland gemeld bij de politie. Hij loopt niet weg voor zijn proces en zal zijn verantwoordelijkheid daarin nemen.”

 

Lees ook:

RTL Nieuws: “Spanje vraagt Nederland om onderzoek fatale mishandeling Mallorca over te nemen”

NRC: “Nederland neemt onderzoek naar fatale mishandeling Mallorca over van Spanje

NOS: “Openbaar Ministerie neemt onderzoek naar dodelijke mishandeling Mallorca over

Parool: “Spanje vraagt Nederland onderzoek fatale mishandeling Mallorca over te nemen

Hart van Nederland: “OM neemt onderzoek fatale mishandeling van Carlo (27) op Mallorca over van Spanje

Reformatorisch Dagblad: “OM neemt onderzoek naar dodelijke mishandeling op Mallorca over

NU.nl: “Vrijgelaten verdachte (18) deed niet mee aan fatale mishandeling op Mallorca

Advies van ons nodig?

Heeft u advies of juridische bijstand nodig?
Neem dan contact met ons op!
Bel 030 272 45 00

Contact opnemen
U gebruikt een verouderde browser!

Werk uw huidige browser bij naar de laatste versie. Update mijn browser nu

×