Een specialist nodig? 030 – 272 45 00

Roozemond [+] De Haan in het nieuws

Ontwikkelingen in de zaak Rigtergroep

“Onduidelijke wetgeving draagt er toe bij dat bestuurders vaker onterecht van zorgfraude zijn beschuldigd.”

Globale 24-uursdeclaraties Rigtergroep zijn mogelijk zorgfraude

21 januari 2020

In: R+DH in de Media

#PGB-Fraude#Rigtergroep

Had de Nijmeegse Rigtergroep pgb-zorg voor cliënten met onder meer autisme en/of verslavingsproblemen moeten declareren per geboden handeling? Of volstond dat de declaraties globaler zijn verrekend als ‘24-uurs-zorg’? Het zijn cruciale vragen in een civiele rechtszaak die al 2,5 jaar loopt tussen de gemeente Nijmegen en zorginstelling Rigtergroep.

De Arnhemse rechter hoopt uiterlijk begin maart het eindvonnis over de veronderstelde zorgfraude te kunnen vellen. De rechtszaak, waarvan deze dinsdagochtend de slotzitting plaatsvond, staat los van een mogelijk strafrechtelijk traject. Na aangifte door de gemeente Nijmegen onderzoekt het openbaar ministerie nog of vervolging zal worden ingesteld.

Begin november verrichtte de politie daarop vooruitlopend drie aanhoudingen, onder meer van de voormalig Rigtergroep-directeur Monique Neuféglise. Na twee dagen cel en verhoren kwam ze weer vrij.

Tegendeel bewijzen

De kwestie bij de civiele rechter is inmiddels ingedikt tot de vraag of de Rigtergroep, in het bijzonder oud-directeur Monique Neuféglise, voor vier cliënten 150.000 euro te veel heeft gedeclareerd. Eerder heeft de rechter al gezegd dat dit inderdaad waarschijnlijk is. Dinsdagochtend werd in een slotzitting de Rigtergroep gelegenheid geboden om met bewijzen alsnog het tegendeel aan te tonen.
In een eerdere ‘tussenuitspraak’ heeft de rechter het verwijt van de gemeente afgewezen dat voor nog eens 44 cliënten ruim 1,5 miljoen euro te veel zou zijn binnengehaald door de Rigtergroep. Die zaak is nooit in behandeling genomen, omdat de zorgorganisatie al failliet was verklaard.
Volgens de wet kan, aldus de rechter, deze aanklacht alleen nog via de curator worden doorgevoerd. Alleen de niet-failliete dochteronderneming R2, met de vier genoemde cliënten waarbij fraude zou zijn gepleegd, is daarom nog onder de rechter.

‘Onthutsende conclusies’

De gemeentelijke advocaat stelde in de rechtszetting dat de Rigtergroep hooguit 60 procent van het gedeclareerde zorggeld ook daadwerkelijk aan zorg heeft uitgegeven. Facturen die bij invallen van de sociale recherche in mei 2017 zijn meegenomen, bewijzen volgens hem deze ‘onthutsende conclusies’.
Het management, in het bijzonder Monique Neuféglise, is volgens Nijmegen hoofdschuldige. ,,Het debâcle is niet te wijten aan de mensen op de werkvloer.”
Advocaat Jaap-Willem Roozemond van de Rigtergroep stelde het tegenovergestelde, namelijk dat juist méér dan het gedeclareerde geld aan zorg is uitgegeven. Hij wijt het verschil aan een verkeerde manier van rekenen bij de gemeente Nijmegen.
Die telt volgens Roozemond onterecht het aantal uren dat mensen werden ingezet voor bijvoorbeeld nachttoezicht en andere zorg ‘op afstand’ niet mee.

Stabilisatie

,,Het ging om een groep cliënten bij wie niet ontwikkeling en participatie centraal stond, maar gezien hun situatie stabilisatie.  Dat daar niks raars aan is, hebben al veel collega-rechters eerder bevestigd”, aldus Roozemond. Onduidelijke wetgeving draagt er volgens de advocaat toe bij dat bestuurders vaker onterecht van zorgfraude zijn beschuldigd.

De advocaat van Monique Neuféglise wees erop dat Neuféglise’s vermogen inmiddels is verdampt. ,,Ook al krijg je gelijk van de rechter, je zal altijd verliezer zijn.” Neuféglise zelf hield in tranen haar slotwoord: ,,Het is jammer voor de zorg dat iedere bestuurder bang moet zijn. Mijn leven is kapot gemaakt.”

Betrokken advocaat

Advies van ons nodig?

Heeft u advies of juridische bijstand nodig?
Neem dan contact met ons op!
Bel 030 272 45 00

Contact opnemen
U gebruikt een verouderde browser!

Werk uw huidige browser bij naar de laatste versie. Update mijn browser nu

×