Een specialist nodig? 030 – 272 45 00

Roozemond [+] De Haan in het nieuws

Minder urenregistratie maakt zorgfraude makkelijker

“Het is Roozemond en De Haan opnieuw gelukt vrijspraak te krijgen voor een zorgbedrijf dat van pgb-fraude wordt verdacht”

Minder urenregistratie maakt zorgfraude makkelijker

19 februari 2020

In: R+DH in de Media

#PGB-Fraude

De advocaten van Roozemond [+] De Haan treden op in deze zaak. Hieronder treft u een kort citaat aan van het bericht in de media. Voor een reactie op dit bericht of over de zaak kunt u contact opnemen met Arjan de Haan of Jaap-Willem Roozemond. De bronvermelding treft u onder het citaat aan.

Het Openbaar Ministerie heeft opnieuw een nederlaag moeten incasseren in een rechtszaak tegen een verdachte zorgaanbieder. De bestuurders van RegioZorgWest zouden voor vier miljoen euro gefraudeerd hebben met persoonsgebonden budgetten (pgb’s). De rechtbank sprak ze vrij. De reden: de zorgkantoren en de Sociale Verzekeringsbank hadden toestemming gegeven om de zorg via een vast maandbedrag te declareren. De geleverde zorg hoefde niet per uur verantwoord te worden. Het gevolg: zorgfraudebestrijders hebben het nakijken.

Dit stuk in 1 minuut

  • Voor de tweede keer hebben rechters verdachte pgb-zorgaanbieders vrijgesproken van miljoenenfraude. Ditmaal ging het om de bestuurders van zorgbedrijf RegioZorgWest. Zij hebben te weinig zorg geleverd en onjuist gedeclareerd volgens de rechter, maar opzet kan niet worden bewezen.
  • Oorzaak: het advocatenduo Jaap-Willem Roozemond en Arjan de Haan wist in 2018 de hand te leggen op een gedoogconstructie uit 2014. Uit dit document blijkt dat zorgkantoren en de Sociale Verzekeringsbank toestemming hebben gegeven om het jaarlijkse zorgbudget door twaalf maanden te delen. Hierdoor hoefden pgb-aanbieders in hun facturen niet inzichtelijk te maken hoeveel uren zorg en welke zorg er daadwerkelijk is geleverd.
  • Al in 2012 constateerden de FIOD, het Openbaar Ministerie en de Inspectie SZW dat het toezicht op pgb’s lastig is en dat zorgkantoren geen zicht hebben op de geleverde zorg. Desondanks zijn oncontroleerbare vaste maandbedragen jarenlang goedgekeurd, met als gevolg dat het OM met lege handen staat in de aanpak van mogelijke zorgcowboys

Dit betreft slechts een deel van het artikel. Voor het gehele artikel klik op de onderstaande link.

Advies van ons nodig?

Heeft u advies of juridische bijstand nodig?
Neem dan contact met ons op!
Bel 030 272 45 00

Contact opnemen
U gebruikt een verouderde browser!

Werk uw huidige browser bij naar de laatste versie. Update mijn browser nu

×