Interview met Jaap-Willem Roozemond in het Nederlands Dagblad

Pinautomaat gevaar voor omgeving?

“Vaak zijn het jongens die eigenlijk geen slachtoffers willen maken. Een woninginbraak of overval vinden ze te ver gaan. De risico’s van een plofkraak nemen ze voor lief.”

Pinautomaat gevaar voor omgeving – ND.nl

30 november 2019

In: R+DH in de Media

#Plofkraak

De advocaten van Roozemond [+] De Haan treden op in deze zaak. Hieronder treft u een kort citaat aan van het bericht in de media. Voor een reactie op dit bericht of over de zaak kunt u contact opnemen met Jaap-Willem Roozemond. De bronvermelding treft u onder het citaat aan.

Criminelen gebruiken steeds zwaardere explosieven bij plof­kraken. ABN Amro sluit tientallen geldautomaten om de veiligheid van omwonenden te beschermen. Eerder deden ING en Rabobank hetzelfde.

Bij een plofkraak in Spijkenisse in oktober dit jaar was de ravage zo groot dat een appartementencomplex gecontroleerd moest worden op instortingsgevaar.

Werkwijze

Advocaat Jaap-Willem Roozemond heeft de afgelopen jaren veel plofkrakers bijgestaan. Roozemond ziet dat ze de afgelopen jaren steeds andere technieken aanwenden, mede doordat banken de geldautomaten beter beveiligen en op internet veel in­formatie te vinden is over explosiemateriaal. ‘Eerst zag je de trek- en ramkraken waarbij ze automaten met een sleepkabel opentrokken’, zegt hij. ‘Daarna werd een gasmengsel van zuurstof en acetyleen toegepast. Inmiddels gebruiken ze veelvuldig de zogeheten pizza-schuif: een dunne, gelaste koker met daarin kruit, die schuiven ze in een geld­automaat met aangestoken lont.’

De daders

Advocaat Roozemond schat in dat het vooral om jonge daders gaat, die hun informatie van internet halen. ‘Vaak zijn het jongens die eigenlijk geen slachtoffers willen maken. Een woninginbraak of overval vinden ze te ver gaan. De risico’s van een plofkraak nemen ze voor lief.’

De advocaat wijst erop dat plofkrakers vaak selecteren op automaten die niet in de buurt van woningen zijn. Daarbij speelt mee dat daders een flink hogere straf boven het hoofd hangt voor het plegen van een plofkraak in een pand waar ook mensen wonen. Het valt Roozemond verder op dat maar weinig plofkrakers een nieuwe poging wagen nadat ze zijn gepakt.

Plofkraken zijn niet heel lucratief, denkt advocaat Roozemond. Hij schat dat ‘30 procent buitmaakt en een deel daarvan wordt ook nog opgepakt’. ‘Na een ontploffing proberen ze zo veel mogelijk biljetten te rapen. Maar de slagingskans is klein, de pakkans is groot.’

 

Dit betreft slechts een deel van het artikel. Voor het gehele artikel klik op de onderstaande link.

Advies van ons nodig?

Heeft u advies of juridische bijstand nodig?
Neem dan contact met ons op!
Bel 030 272 45 00

Contact opnemen
U gebruikt een verouderde browser!

Werk uw huidige browser bij naar de laatste versie. Update mijn browser nu

×