Een specialist nodig? 030 – 272 45 00

Roozemond [+] De Haan Advocaten in de media: Celstraffen geëist voor miljoenenfraude met Twentse pgb’s | Tubantia 5 juni 2018

5 juni 2018

In: NieuwsberichtenR+DH in de Media

Celstraffen geëist voor miljoenenfraude met Twentse pgb’s

ALMELO – Het Openbaar Ministerie wil dat vijf leidinggevenden van de zorginstellingen (…) tot 30 maanden de cel in gaan voor onder meer fraude en deelname aan een criminele organisatie. Dat bleek dinsdag in de rechtbank in Almelo.

De zorginstellingen zouden jarenlang hebben gefraudeerd met persoonsgebonden budgetten (pgb’s), door teveel en verkeerde zorg te declareren zonder daarbij een urenregistratie vast te leggen. Daarom wil justitie bovenop de geëiste straffen dat de twee Twentse instellingen gezamenlijk ruim 2,7 miljoen euro terugbetalen. Ook wil justitie dat (…) beide 250.000 euro boete betalen, waarvan 100.000 euro voorwaardelijk.

Meesterbrein

(…), wordt gezien als brein achter de frauduleuze manier van declareren. Hij bedacht volgens justitie een manier waarop meer zorg kon worden gedeclareerd dan werkelijk was verleend, en zaken konden worden gefactureerd die helemaal niet met pgb-geld mochten worden betaald. Daarom wil het OM dat hij 30 maanden de cel in gaat en 5 jaar lang niet meer in de zorg mag werken.

(…) zou als financiële man binnen (…) ook een belangrijke rol hebben gespeeld, en hoorde een celstraf van 15 maanden en een beroepsverbod van 5 jaren tegen zich eisen.

Meewerken

Omdat leidinggevenden van (…) meewerkten aan de werkwijze van (…) worden ook zij persoonlijk verdacht van onder meer fraude en witwassen. Het gaat onder meer om Enschedeër (…), de directeur van (…). Tegen hem is 18 maanden gevangenisstraf geëist, net als tegen zijn vrouw. Tegen zijn dochter eist het OM 12 maanden, waarvan 6 voorwaardelijk.

Zij gingen naar eigen zeggen volledig mee in de adviezen van S., maar hadden als bestuur van een zorginstellingen volgens het OM de plicht om ook zelf kennis op te doen over de declaraties van pgb’s.

Foute declaraties

Naast het declareren van teveel zorg door (…) en (…) zouden er ook facturen zijn verstuurd voor zaken waarvoor pgb’s niet gebruikt mochten worden. Het gaat dan onder meer om langdurige huisvesting en bijzondere vormen van dagbesteding. Zo werkte een cliënt van (…) zonder begeleiding bij een tuincentrum in Denekamp, terwijl er elke maand ruim 1.000 euro zorggeld werd gedeclareerd voor dat werk.

Het teveel geïncasseerde geld zou vervolgens door de instellingen zijn witgewassen door te investeren in onder meer huisvesting. De medewerkers wordt niet verweten zichzelf te hebben verrijkt.

Ontkenning

De verdachten hebben elke vorm van fraude altijd ontkend. Er zou zijn gewerkt via een gedoogconstructie voor kleinschalige wooninitiatieven. Die zouden zorg niet uitgebreid hoeven te specificeren op declaraties, wat onlangs door het Zorginstituut zou zijn bevestigd. Ook zouden er bij elke instelling herhaaldelijk controles en huisbezoeken zijn geweest, waarbij nooit onregelmatigheden werden vastgesteld.

Deze en volgende week zullen de advocaten van (…) en (…) hun pleidooien voordragen. Daarna heeft de rechtbank nog enkele weken om het onderzoek naar de vermeende zorgfraude te sluiten. Het vonnis tegen de verdachte stichtingen en personen volgt daarom naar verwachting niet eerder dan halverwege volgende maand.

Advies van ons nodig?

Heeft u advies of juridische bijstand nodig?
Neem dan contact met ons op!
Bel 030 272 45 00

Stuur een mail
U gebruikt een verouderde browser!

Werk uw huidige browser bij naar de laatste versie. Update mijn browser nu

×