Een specialist nodig? 030 – 272 45 00

Roozemond [+] De Haan Advocaten in de media: megazaak rond miljoenenfraude met zorggelden | Telegraaf RTV-Oost 14 mei 2018

14 mei 2018

In: NieuwsberichtenR+DH in de Media

mr. De Haan en mr. Roozemond staan de hoofdverdachten bij in deze omvangrijke zorgzaak.

Megazaak rond miljoenenfraude met zorggelden

Geplaatst 14 mei 2018 – 06:00
Gewijzigd 14 mei 2018 – 08:43

Twee Twentse zorgcentra moeten zich vanaf vandaag bij de rechtbank Almelo verantwoorden voor miljoenenfraude. De rechtbank trekt minimaal acht dagen uit voor de behandeling van de megazaak. Justitie vervolgt vijf bestuurders en medewerkers van de centra.

Justitie verdenkt de betrokkenen (…) ervan dat ze onterecht miljoenen aan zorggelden hebben opgestreken.

Ze zouden samen met (…) onderdeel uitmaken van een organisatie die deed aan oplichting, valsheid in geschrifte en witwassen. Justitie vervolgt ook twee mensen van de Katwijkse stichting.

PGB

De zorggelden waarom het gaat, zijn zogenoemde PGB-gelden. PGB staat voor persoonsgebonden budget, een subsidie van de overheid waarmee mensen zorg kunnen inkopen die ze nodig hebben.

Valse facturen

De stichtingen worden ervan verdacht tientallen valse facturen te hebben gestuurd aan zorgkantoren. Zo zouden er meer uren zorg zijn gefactureerd dan in werkelijkheid zijn verleend. Ook werd volgens Justitie meermalen verblijf in gebouwen van de stichtingen in rekening gebracht, terwijl cliënten daar helemaal niet zaten.

De zwendel zou jarenlang hebben geduurd en kwam een jaar of vier geleden aan het licht. Zo deed de Inspectie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid in de zomer van 2014 een inval bij (…). De administratie werd in beslag genomen. Ook werden verschillende huiszoekingen gedaan.

Miljoenen

Volgens Justitie is er (…) ruim 1,2 miljoen euro gefraudeerd. Bij (…) ruim 1,5 miljoen. De Inspectie SZW was met onderzoek begonnen naar aanleiding van een eerder ingesteld strafrechtelijk onderzoek naar één van de zorgverlenende relaties en een aangifte.

Christelijk

(…) bestaat al sinds (…) en houdt zich bezig met hulpverlening gebaseerd op de christelijke normen en waarden, zie het filmpje hieronder. De afgelopen jaren heeft het pastoraal centrum duizenden mensen geholpen, zo schrijft de organisatie op haar eigen website.

Zorggroep (….) biedt verblijf aan voor mensen met geestelijke en psychosociale problemen en/of een licht verstandelijke beperking. (…) beschikt over meerdere zorglocaties in Twente.

(…) 

De twee Twentse stichtingen werkten volgens het Openbaar Ministerie samen met de (…). Die staakte in 2013 haar werkzaamheden nadat de Inspectie voor de Gezondheidszorg de stichting onder verscherpt toezicht had gezet. Volgens de Inspectie was de begeleiding en de dagbesteding die (…) bood te vrijblijvend en ongestructureerd.

Megazaak

De rechtbank trekt flink tijd uit voor de zaak en behandelt de zaken vandaag, aanstaande vrijdag en volgende week dinsdag. Als blijkt dat er onvoldoende tijd is, zijn er volgende week twee zogenoemde ‘uitloopdagen’ ingepland.

Justitie komt begin juni pas met de strafeis tegen de betrokkenen naar buiten. Daarna mogen de advocaten van de verdachten drie dagen lang hun verweer doen. De rechtbank doet naar alle waarschijnlijkheid 26 juni uitspraak.

Advies van ons nodig?

Heeft u advies of juridische bijstand nodig?
Neem dan contact met ons op!
Bel 030 272 45 00

Stuur een mail
U gebruikt een verouderde browser!

Werk uw huidige browser bij naar de laatste versie. Update mijn browser nu

×