Een specialist nodig? 030 – 272 45 00

Roozemond [+] De Haan advocaten in de media: Plofkraakverdachte Steven K. mag strafzaak met Kerst thuis afwachten | AD 27 november 2018

28 november 2018

In: NieuwsberichtenR+DH in de Media

mr. Roozemond staat Steven K bij. Roozemond [+] De Haan advocaten staan twee verdachten bij in deze zaak.

Plofkraakverdachte Steven K. mag strafzaak met Kerst thuis afwachten

Plofkraak-verdachte Steven K. mag zijn proces voorlopig thuis afwachten. De Utrechtse rechtbank schorst het voormalige kandidaatsraadslid van Stadsbelang Utrecht volgende week uit zijn voorlopige hechtenis.

Dat werd vandaag in de loop van de avond duidelijk tijdens een pro forma-zitting. Voorwaarde om de naderende feestdagen thuis door te brengen, is dat hij vanaf dinsdag een enkelband van elektronisch toezicht gaat dragen. Ook mag hij geen contact hebben met drie medeverdachten in dezelfde strafzaak. Zij worden ook dinsdag voorlopig op vrije voet gesteld.

Elk contact met een familielid van K. die wordt vervolgd in een ander plofkrakersonderzoek is wat de rechtbank betreft uit den boze. De rechtbankvoorzitter benadrukte dat de verdachten uit hun tijdelijke vrijlating – die geldt tot aan de volgende zitting – niets mogen concluderen over de mogelijke strafmaat die volgt.

Plofkrakersbende

Steven K. (31) maakt volgens het openbaar ministerie onderdeel uit van een Utrechtse plofkrakersbende die op heterdaad werd betrapt bij een mislukte kraak in Druten, op 23 februari van dit jaar.

Bij de laatste regiezitting kondigde het openbaar ministerie aan dat de bende in totaal aan acht plofkraken wordt gelinkt, maar het is nog de vraag of die deel uitmaken van de uiteindelijke beschuldiging als de zaak in de loop van 2019 inhoudelijk behandeld gaat worden.

De recherche gaat er vanuit dat de Utrechter in de maanden dat hij stemmen moest trekken voor de naderende gemeenteraadsverkiezingen van 21 maart 2018 een dubbele agenda had, en ’s nachts op pad was voor verkenningen van geldautomaten en daarop volgende plofkraken. In het dossier gaat het met name om geldautomaten van de ING-bank in vestigingen van Albert Heyn die doelwit waren, onder meer in Leersum.

K. ontkent

De gewezen nummer tien van de kandidatenlijst van Stadsbelang Utrecht werd gepakt toen hij op 23 februari slapend werd aangetroffen in een busje bij het Van der Valk Hotel in Tiel. Het OM stelt dat hij betrokken is bij een plofkraak die twintig kilometer verderop mislukte. Hij zou in Tiel gewacht op een vluchtscooter van zijn medeverdachten, die echter op heterdaad werden betrapt zonder dat Steven K. dat wist. De Utrechter heeft altijd ontkend iets met de plofkraken van doen te hebben.

Studie afronden

Vandaag deed zijn raadsman met succes een verzoek om hem voorlopig vrij te laten, nadat hij dat op twee eerdere zittingen tevergeefs probeerde. Steven K. hoopt nu zijn studie af te kunnen ronden, weer aan het werk te gaan in het familiebedrijf en te voorkomen dat hij 30.000 euro studieschuld op gaat lopen. Zijn raadsman wees erop dat zijn cliënt in vergelijking met veel grotere plofkraakzaken al veel te lang in hechtenis zat: tien maanden.

Drie medeverdachten ontkennen de betrokkenheid bij de mogelijke nieuwe zaken ook hardnekkig. Meer dan een ontkenning gaven zij niet prijs, ze beroepen zich op hun zwijgrecht. Twee van hen bekenden eerder hun rol in de Drutense zaak wel.

Klik hier voor de link.

Advies van ons nodig?

Heeft u advies of juridische bijstand nodig?
Neem dan contact met ons op!
Bel 030 272 45 00

Stuur een mail
U gebruikt een verouderde browser!

Werk uw huidige browser bij naar de laatste versie. Update mijn browser nu

×