Een specialist nodig? 030 – 272 45 00

Roozemond [+] De Haan in het nieuws

Verdachten van smokkel van ruim 4000 kilo cocaïne op vrije voeten vanwege 'persoonlijke belangen'

“Hij kon iemand een dienst bewijzen door kort wat op te slaan en hij is gebruikt”

Verdachten van smokkel van ruim 4000 kilo cocaïne op vrije voeten vanwege ‘persoonlijke belangen’

13 december 2018

In: R+DH in de Media

#cocaïne#Drugs

Geschreven door Omroep Brabant misdaadverslaggever Willem-Jan Joachems

 Willem-Jan Joachems

DORDRECHT/OOSTERHOUT – De rechtbank heeft drie verdachten in een grote cokezaak vrijgelaten. Ze worden verdacht van het importeren van ruim 4000 kilo cocaïne met bestemming Oosterhout. Dat was dit jaar de op een na grootste cokevangst in Brabant. Daarom is vrijlating opmerkelijk.

mr. Jaap-Willem Roozemond staat de directeur van het transportbedrijf bij.

Donderdag verschenen de drie verdachten die sinds augustus in de cel zitten, voor het eerst in het openbaar voor de rechtbank. Dat gebeurde in het gerechtsgebouw van Dordrecht.

Ondanks de zware beschuldiging van de gigantische cokesmokkel, vond de rechtbank dat de persoonlijke belangen toch zwaarder wegen. Openlijk spraken ze hun twijfels over het bewijs niet uit, maar volgens de advocaten speelt dat ook mee in deze beslissing. Bovendien is een rechtszaak nog niet in zicht en dan wil niemand een lang voorarrest.

Tussen de Colombiaanse bananen

De zaak draait om 4019 kilo coke die deze zomer werd verscheept vanuit Turbo in Colombia naar Europa. De drugs zaten verstopt tussen een partij bananen. Een schip bracht alles naar de haven van Antwerpen. Daar ontdekte de douane op 29 augustus met een scan de verstopte lading en bijna alles werd in stilte eruit gehaald. Totaalwaarde meer dan 100 miljoen euro. “Zestien miljoen snuifjes” zei de officier van justitie donderdag in de rechtszaal.

Een kleine hoeveelheid drugs ging door naar een loods aan de Wijsterd in Oosterhout. Stiekem gevolgd door de politie. Die greep daar eind augustus in, arresteerde vijf mensen en maakte de megavangst bekend.

De Brabander

Drie verdachten zitten sinds de cokevondst in voorarrest. Ze waren donderdag alle drie op de eerste tussentijdse zitting.

Het gaat om  de Oosterhoutse ondernemer Johan van G. (50 jaar) De coke was onderweg naar zijn loods.  Hij ontkent dat hij er bij betrokken is. Zijn advocaat Lodewijk Rinsma vertelde hoe het is gegaan: “Hij is benaderd, had geen argwaan, kende de persoon die hem benaderde als een betrouwbaar persoon. Maar hij was verbaasd dat er een ineens buitenlandse chauffeur kwam en was verbaasd over de lading”.

“Hij kon iemand een dienst bewijzen door kort wat op te slaan en hij is gebruikt”.  Volgens de advocaat Van G. is hij ook geen bekende in het wereldje, zit hij voor de eerste keer vast, leidt hij geen luxueus leven en heeft geen verdachte transacties. Zijn familieleden keken gespannen toe vanaf de publieke tribune.

Van G. kwam zelf ook nog even aan het woord. “Ik ben ineens uit de samenleving getrokken. Nu kan ik mijn bedrijf nog redden, kunt u daar alstublieft rekening mee houden”.

De Marokkaan

De tweede verdachte is Nabil T. (22) Hij is geboren in Marokko maar woont in Amsterdam. Hij keek nieuwsgierig in de lading en dat is volgens zijn advocaat het enige belastende bewijs tegen hem.

Maar de politie vond een containerzegel in zijn kleding. Hij was ook in de Oosterhoutse loods en zou hebben gezegd dat de container open moest en dat het ‘vier pallets zijn’. en dat het in andere dozen zit met ‘een andere kleur’. De politie ontdekte inderdaad kleurverschillen: roze en wit.

De Armeen

En dan is er nog Mushegh P. (38) die geboren is Armenië. Mushegh zou voor de contra-observatie hebben gezorgd: dat betekent het drugstransport van een afstandje observeren, begeleiden om te kijken of er politie of andere drugsbendes belangstelling hebben. De politie zag hem in zijn Golfje bij onder meer de Wouwse Tol rijden.  P. had daar  wel een verklaring voor. “De chauffeur was hier voor het eerst, was zoekende, ik vertrouwde hem niet”.

Opmerkelijk is ook de draai die de chauffeur ineens maakte. P. had volgens het OM eerst naar een adres in Barendrecht willen rijden maar dat veranderde hij ineens in Oosterhout. Een verwarrende manoeuvre waar geen verklaring voor is gegeven.

P. zou twee PGP-telefoons hebben gehad die criminelen vaak gebruiken, detectieapparatuur voor verborgen camera’s en zenders en hij had geld op zak, hoeveel is niet bekend. Verdacht, volgens het OM.

‘Container moest helemaal niet naar Oosterhout’

De verwarring werd alleen maar groter op de zitting toen advocaat Jaap-Willem Roozemond zei dat de zeecontainer eigenlijk niet naar Antwerpen maar naar Rotterdam moest. Dat zou de Amerikaanse drugsbestrijdingsdienst DEA ook vooraf al hebben gemeld.  Hij suggereerde dat de zeecontainer mogelijk met hulp van een ‘platte pet’ in de haven (een corrupte douanier) en het drugskartel, in de schoenen is geschoven van deze verdachten.

Diverse advocaten wijzen er de laatste tijd op dat er transporteurs in ons land zijn die niks weten van de verstopte drugs in hun lading en ‘misbruikt’ worden door smokkelaars. Dat zou ook hier bij hun cliënten spelen. “Gigantisch veel geld is die coke waard. Maar waar is dat geld dan? Omdat er niks voor is betaald”, zei advocaat Roozemond.  “Er worden onderknuppels ingezet”, voegde zijn collega Rinsma daar aan toe. Hij sprak over ‘gehannes’ met drugs in deze zaak.

Microfoons verstopt in container

Op de zitting werd ook duidelijk dat de politie afluisterapparatuur had verborgen in de smokkelcontainer. Dat gebeurt vaker. Maar in deze zaak is daarbij iets fout is gegaan. De opnames zijn mislukt, ‘door een storing’, gaf de officier van justitie toe.

Agenten hebben wel live meegeluisterd: T. hoorden ze zeggen: ‘do you know where it is’. Oosterhouter Van G. zou gezegd hebben: ‘het was toch 1 of 2 pallets?’ Het OM suggereerde dat ze iets concreets in die container zochten.  De politie heeft geen geluidsopnames wel videobeelden waarop de drie verdachten zichtbaar zijn, terwijl ze bezig zijn met uitladen.

Chauffeur al eerder vrij

De chauffeur die de lading naar Oosterhout bracht heeft ook even vast gezeten maar is vrijgelaten wegens gebrek aan bewijs. Hij wist echt van niks, zo lijkt het. De man is terug naar zijn woonplaats in Armenië, maar nog wel verdachte. Advocaten hebben nog wel wat vragen aan hem, wat er nou precies gebeurd is. Er is nog zeker één verdachte, mogelijk twee, maar wat hun status is dat is niet bekend en ook niet besproken en dat roept vragen op bij de verdediging.

Ook met dat gegeven, wezen de advocaten op een totaal gebrek aan bewijs tegen de drie mannen en ze vroegen om onmiddellijke vrijlating. De officier van justitie vond dat veel te ver gaan omdat het gaat om een ernstig misdrijf. De rechtbank ging akkoord met vrijlating: aanstaande zaterdag mogen ze naar huis.

Oosterhout was vaker eindbestemming

Deze 4000-kilozaak speelde een paar dagen na een vangst van 3500 kilo in de haven van Antwerpen, ook met bestemming Oosterhout. Niet ver van de loods aan de Wijsterd.

Lees ook: directeur en secretaresse voor de rechter na smokkelen van tonnen cocaïne

Naast deze strafrechtelijke aanpak, volgen er gemeentelijke maatregelen. Sluiting dreigt van de loods aan de Wijsterd, net als in de cokezaak rond Van W.

Dat sluiten is intussen al gebeurd met de loods van Van Puijfelik waarin januari een drugsvondst werd gedaan. Die was ook dicht bij de andere vondsten. Dat terrein met loods is voor een jaar afgegrendeld.

Betrokken advocaat

Advies van ons nodig?

Heeft u advies of juridische bijstand nodig?
Neem dan contact met ons op!
Bel 030 272 45 00

Contact opnemen
U gebruikt een verouderde browser!

Werk uw huidige browser bij naar de laatste versie. Update mijn browser nu

×