Een specialist nodig? 030 – 272 45 00

Roozemond [+] De Haan advocaten: baanbrekende ontwikkeling: conclusie A-G Widdershoven over belanghebbendebegrip

14 november 2018

In: R+DH in de Media

Op 7 november 2018 heeft de Advocaat-Generaal Widdershoven een conclusie genomen in een hoger beroepsprocedure die door mr. Roozemond en mr. De Haan wordt gevoerd bij de Centrale Raad van Beroep. Dit is de eerste conclusie in de Nederlandse geschiedenis bij de Centrale Raad van Beroep.

De inzet van het hoger beroep betreft de niet-ontvankelijkverklaring door het bestuursorgaan (de Gemeente Drechtstreden) van onze cliënt in een aantal bestuursrechtelijke procedure omtrent een verbod tot inkoop van zorg, onder andere naar aanleiding van een strafrechtelijk onderzoek. Gesteld werd dat niet aan de kwaliteitseisen van zorgverlening werd voldaan.

Onze cliënt is een stichting die zorg verleent aan PGB-budgethouders. Deze budgethouders kochten hun zorg in bij onze cliënt. Alle budgethouders werden van de een op de andere dag geconfronteerd met de mededeling van het bestuursorgaan dat zij niet langer zorg in mochten kopen bij onze cliënt. Zouden ze dat wel blijven doen, dan zou het bestuursorgaan hun PGB stopzetten. Onze cliënt wilde tegen deze beslissing op komen, maar werd door het bestuursorgaan kort gezegd niet geaccepteerd als belanghebbende. De bezwaarprocedure strandde daardoor. Ook de procedure bij de rechtbank strandde om diezelfde reden. Mr. Roozemond en Mr. de Haan zijn vervolgens namens deze cliënt een hoger beroepsprocedure gestart bij de Centrale Raad van Beroep, waarbij zij de stelling hebben ingenomen dat cliënt wel als belanghebbende moet worden toegelaten en dat hierover een principiële uitspraak moet komen.

De Centrale Raad van Beroep heeft de procedure vervolgens verwezen naar de Grote Kamer en vervolgens de Advocaat-Generaal Widdershoven gevraagd om een standpunt in te nemen. De AG komt vervolgens tot de conclusie dat onze cliënt als belanghebbende moet worden aangemerkt. De uitgebreide conclusie kunt u hier terugvinden: https://uitspraken.rechtspraak.nl/inziendocument?id=ECLI:NL:CRVB:2018:3474.

Roozemond [+] De Haan Advocaten staan veel zorgaanbieders bij die worden verdacht van fraude en als gevolg daarvan worden geconfronteerd met strafrechtelijke, bestuursrechtelijke en civielrechtelijke handhaving. Ook als er een algemeen compliance-onderzoek wordt verricht. Wordt u geconfronteerd met een inval door justitie, een stopzetting van zorggelden of een onderzoek van de Inspectie of GGD/Gemeente? Neem dan contact op met de advocaten van Roozemond [+] De Haan Advocaten.

Advies van ons nodig?

Heeft u advies of juridische bijstand nodig?
Neem dan contact met ons op!
Bel 030 272 45 00

Stuur een mail
U gebruikt een verouderde browser!

Werk uw huidige browser bij naar de laatste versie. Update mijn browser nu

×