Een specialist nodig? 030 – 272 45 00

Roozemond [+] De Haan in het nieuws

OM wil Syrische vluchtelingen laten getuigen over terreurverdachte

RTV Oost: “OM wil Syrische vluchtelingen laten getuigen over terreurverdachte uit Rijssen”

28 juni 2021

In: R+DH in de Media

#getuigen#Rijssen#terreurverdachte

De advocaten van Roozemond [+] De Haan treden op in deze zaak. Hieronder treft u een kort citaat aan van het bericht in de media. Voor een reactie op dit bericht of over de zaak kunt u contact opnemen met Jaap-Willem Roozemond. De bronvermelding treft u onder het citaat aan.

Het Openbaar Ministerie (OM) gaat vier Syrische vluchtelingen ondervragen over de rol van de 45-jarige Muhammad B. uit Rijssen bij de burgeroorlog in Syrië. Het kwartet woonde in de stad Raqqa, waar de terreurverdachte uit Rijssen van 2012 tot en met 2017 een belangrijke en actieve rol zou hebben gespeeld binnen Ahrar al-Sham. Deze jihadistische beweging wordt gezien als terroristische organisatie.

Het OM spoorde het viertal uit Raqqa op met behulp van de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND). De officier van justitie hoopt dat de Syriërs meer licht kunnen werpen op het verleden van Muhammad B. ,,We weten niet wat deze getuigen gaan verklaren, maar we willen zoveel mogelijk zicht krijgen op wat zich in Syrië heeft afgespeeld’’, zei de officier van justitie vandaag tijdens een voorbereidende zitting in de extra beveiligde rechtbank van Rotterdam.

Afgevoerd door zwaarbewapende agenten

Muhammad B. werd in november in de Karel Doormanstraat in Rijssen door zwaarbewapende agenten uit zijn woning gehaald en afgevoerd. Een getuige had het OM getipt dat de vier jaar geleden uit Syrië gevluchte B. geen oorlogsslachtoffer was, maar een topfunctie vervulde binnen Ahrar al-Sham. De 45-jarige Rijssenaar zou de geldstromen voor de groepering hebben verzorgd.

De voorlopige aanklacht tegen B. luidt: lidmaatschap van een terreurorganisatie die moord, doodslag, zware mishandeling en ontploffingen op haar geweten heeft. Als bewijs schermt het OM behalve de getuigenis met foto’s waarop B. in Syrië poseert met zwaar wapentuig. Ook zijn er beelden waarop hij met hooggeplaatste leiders van Ahrar al-Sham in de camera lacht.

Chatgesprek over Jihad

Volgens het OM is er bovendien een chatgesprek opgedoken waarin B. over de jihad schrijft. De officier citeerde onder meer dat de Rijssenaar zei: ‘Niet te geloven dat ik van de jihad ben weggevlucht’. B. schreef vervolgens terug te zullen keren om ‘desnoods aan de grens te sterven’.

Raadsman Jaap-Willem Roozemond wijst op het ontbreken van B. op allerlei beeld- en fotomateriaal van de top van Ahrar al-Sham. ,,Als je die opzoekt op internet zie je ze allemaal staan. Maar mijn cliënt staat daar niet bij. Als hij een grote man was zoals het OM beweert, dan zou je hem daar toch wel bij vinden?’’

Ook de foto met het poseren met zware wapens vindt hij niets zeggen. ,,Het is geen foto die je bij een bepaalde historische gebeurtenis kunt plaatsen.’’ De chat noemt de raadsman nietszeggend. ,,Jihad zegt niets meer dan het Nederlandse begrip ‘strijd’.’’ De verklaringen van de belangrijkste getuige vindt Roozemond op allerlei punten aantoonbaar onjuist.

De rechtbank besliste echter dat B. voorlopig wel vast blijft zitten. Het onderzoek van het OM is bijna klaar, op het horen van de vier getuigen na. In september staat de volgende zogeheten pro formazitting gepland. Richting einde van het jaar vindt het inhoudelijke proces plaats.

 

Dit betreft slechts een deel van het artikel. Voor het gehele artikel klik op de onderstaande link.

Advies van ons nodig?

Heeft u advies of juridische bijstand nodig?
Neem dan contact met ons op!
Bel 030 272 45 00

Contact opnemen
U gebruikt een verouderde browser!

Werk uw huidige browser bij naar de laatste versie. Update mijn browser nu

×