Een specialist nodig? 030 – 272 45 00

“Het is van belang om vanaf de start van het onderzoek direct als advocaat zelf onderzoek te doen, omdat de wijze waarop het onderzoek vormgegeven wordt bepalend kan zijn voor een uiteindelijke bewezenverklaring. Wij laten het initiatief niet bij het OM liggen, maar treden actief op.”

Terrorisme

13 oktober 2021

In: BlogBlog - Strafrecht

#terrorisme

Roozemond [+] De Haan advocaten heeft veel ervaring in terrorismezaken. Het gaat hierbij bijvoorbeeld om verdenking van het leidinggeven aan een terroristische organisatie of deelnemen aan een terroristische organisatie. Ook bijvoorbeeld om het voorbereiden van misdrijven met een terroristisch oogmerk.

Terrorismezaken komen steeds vaker in het nieuws. Onlangs zijn er 9 terreurverdachten aangehouden, omdat ze er van verdacht werden dat ze een aanslag in Nederland te hebben voorbereid. Ook de jihadvrouwen die uit Syrië werden opgehaald, worden in Nederland berecht. Onlangs is ook nog vonnis gewezen tegen de “balie-Syriër”.

Wat is terrorisme nu eigenlijk? Dat kunnen verschillende misdrijven zijn, zoals moord, doodslag of het teweegbrengen van een ontploffing enzovoorts. Het gaat bij terroristische misdrijven om de vraag wat het motief is. Waar is het oogmerk (opzet) van de dader op gericht. Wat een terroristisch oogmerk is, staat in artikel 83a van het Wetboek van Strafrecht:

“Onder terroristisch oogmerk wordt verstaan het oogmerk om de bevolking of een deel der bevolking van een land ernstige vrees aan te jagen, dan wel een overheid of internationale organisatie wederrechtelijk te dwingen iets te doen, niet te doen of te dulden, dan wel de fundamentele politieke, constitutionele, economische of sociale structuren van een land of een internationale organisatie ernstig te ontwrichten of te vernietigen.”

In het geval er een aanslag in Nederland beraamd wordt, zal door de officier van justitie een misdrijf worden verweten, bijvoorbeeld moord, waarbij de verdachte een terroristisch oogmerk had. In sommige gevallen kan daarnaast sprake zijn van deelname aan een terroristische organisatie of, als de verdachte een leiderschapsrol heeft vervuld, het leidinggeven aan een terroristische organisatie.

In het geval van de Jihadvrouwen en de “Syrische vluchtelingen” die zich aan hebben gesloten bij bepaalde organisaties, worden deze laatste twee feiten vaak ten laste gelegd. Het is van belang om vanaf de start van het onderzoek direct als advocaat zelf onderzoek te doen, omdat de wijze waarop het onderzoek vormgegeven wordt door het Openbaar Ministerie, bepalend kan zijn voor een uiteindelijke bewezenverklaring. Wij laten het initiatief niet bij het OM liggen, maar treden actief op. Vooral omdat het vaak gaat om een buitenlandse context, zoals die van Syrië vanaf de revolutie tot op heden. Hetzelfde geldt mogelijk voor Afghaanse vluchtelingen, die hebben deelgenomen aan verschillende organisaties waaronder de Taliban.

U kunt ons inschakelen als u van een misdrijf met een terroristisch oogmerk wordt verdacht, omdat veel van deze misdrijven met een levenslange gevangenisstraf worden bedreigd. Zelfs op voorbereidingshandelingen, samenspanning en pogingen tot het begaan van een misdrijf met een terroristisch oogmerk staan hoge straffen.

Het kan ook voorkomen dat de FIOD bij u een inval doet, omdat u verdacht wordt van de financiering van terrorisme. Ook in dat geval is het van belang om direct een advocaat te bellen.

Wordt u verdacht van terrorisme gerelateerde feiten of heeft u naar aanleiding van deze blog nog vragen, neemt u dan gerust contact met ons op.

Advies van ons nodig?

Heeft u advies of juridische bijstand nodig?
Neem dan contact met ons op!
Bel 030 272 45 00

Contact opnemen
U gebruikt een verouderde browser!

Werk uw huidige browser bij naar de laatste versie. Update mijn browser nu

×