Een specialist nodig? 030 – 272 45 00

Tientallen klanten van Utrechtse zorgbroers ook verdacht in miljoenenfraudezaak

Tientallen klanten van Utrechtse zorgbroers ook verdacht in miljoenenfraudezaak

8 oktober 2019

In: NieuwsberichtenR+DH in de Media

Een groep klanten van het voormalige Dolia Zorg uit Utrecht hangt vervolging boven het hoofd. Naast drie Utrechtse broers die vandaag terechtstaan voor fraude met persoonsgebonden zorgbudgetten, heeft het Openbaar Ministerie ook tientallen klanten in het vizier.

Het onderzoek naar de cliënten is nog in volle gang, stelt een woordvoerster van het Openbaar Ministerie. Bijna 80 procent van de met Dolia Zorg ontvangen gelden zou tussen januari 2014 en april 2018 niet aan zorg zijn besteed. De broers declareerden dagbesteding en individuele begeleiding voor meer dan honderd cliënten.

Samenwerken

Verdenking is dat de broers samenwerkten met hun cliënten, die de pgb-gelden ontvingen. De klanten konden met hun pgb-geld zelf zorg inkopen. Een deel van de klanten van Dolia Zorg had zorg nodig, maar de verdenking is die dit niet altijd werd geleverd. Een deel van de klanten had volgens het OM helemaal geen zorg nodig, maar kreeg toch geld.

Het onderzoek naar de zorgorganisatie begon eind 2017 na een tip en leidde april vorig jaar tot de aanhouding van de drie Turkse broers. Bülent U. (43) heeft als enige bekend. De andere twee zaten al tien maanden in voorarrest. Zijn broers Mevlüt (47) en Nur (39) waren bestuurder en werknemer van Dolia Zorg en zouden jarenlang stelselmatig fraude hebben gepleegd.

Dure auto’s

Het drietal wordt verdacht 7 miljoen euro te hebben gedeclareerd, terwijl zij over bijna 5 miljoen euro geen verantwoording kunnen afleggen. Een groot deel van dit geld zou geïnvesteerd zijn in appartementen in Turkije. Maar ook in dure auto’s. Het OM verdenkt hen van valsheid in geschrifte, oplichting en witwassen. Politie en justitie vielen binnen bij drie kantoren en drie woningen. Ook werd er beslag gelegd op een aantal bankrekeningen en op tien auto’s, die betaald zouden zijn met zorggeld.

Dolia werkte in Utrecht vanaf de Amsterdamsestraatweg en de Vleutenseweg, waar café De Lieve werd gerund. Bij De Lieve werd dagbesteding geboden aan vooral jongeren van allochtone afkomst met een beperking, gefinancierd uit persoonsgebonden budgetten. Naast de zorgpoot heeft het bedrijf ook een makelaardij-afdeling.

Misbruik

Volgens advocaten van de verdachten is wel degelijk zorg geleverd en is het bewijs dun. De gemeente Utrecht maakte vorig jaar al bekend 47 ontvangers van pgb-gelden te onderzoeken en geld terug te vorderen bij misbruik. Klanten die pgb-gelden ontvangen zijn namelijk zélf verantwoordelijk voor de juiste besteding daarvan.

Malafide zorgaanbieders proberen steeds vaker via de pgb’s geld op te strijken. Nederland telt naar schatting 36.000 pgb-houders. Fraude met pgb’s is al jaren punt van zorg. De georganiseerde misdaad richt zich steeds vaker op lucratieve zorgfraude met het persoonsgebonden budget (pgb), volgens de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG).

Betrokken advocaat

Advies van ons nodig?

Heeft u advies of juridische bijstand nodig?
Neem dan contact met ons op!
Bel 030 272 45 00

Contact opnemen
U gebruikt een verouderde browser!

Werk uw huidige browser bij naar de laatste versie. Update mijn browser nu

×