Een specialist nodig? 030 – 272 45 00

Roozemond [+] De Haan in het nieuws

Utrechtse broers voor de rechter voor miljoenenfraude met PGB

Utrechtse broers voor de rechter voor miljoenenfraude met PGB-budgetten

8 oktober 2019

In: NieuwsberichtenR+DH in de Media

#Fraude#PGB

De advocaten van Roozemond [+] De Haan treden op in deze zaak. Hieronder treft u een kort citaat aan van het bericht in de media. Voor een reactie op dit bericht of over de zaak kunt u contact opnemen met Jaap-Willem Roozemond. De bronvermelding treft u onder het citaat aan.

UTRECHT – Vandaag begint in Utrecht de rechtszaak tegen drie Utrechtse broers die worden verdacht van miljoenenfraude met PGB-budgetten. Met hun zorgbedrijf Dolia hebben de gebroeders U. volgens het Openbaar Ministerie 4,5 miljoen euro verduisterd en witgewassen, maar dat bedrag kan nog worden bijgesteld.

Een PGB is een potje geld dat iemand die zorg nodig heeft, zelf mag beheren. Daarmee kan iemand de zorg die hij of zij wil hebben zelf inkopen bij een zorgverlener naar keuze. Later moet de budgethouder wel verantwoorden hoe het geld is uitgegeven.

Zorgbedrijf Dolia beschikte volgens het OM over de DigiD’s van meerdere cliënten. Met die elektronische handtekening kan iemand zich identificeren bij de overheid. Om de fraude te verhullen zou Dolia aanvraagformulieren en facturen hebben vervalst.

Ook cliënt fraudeerde

De fraude kwam anderhalf jaar geleden aan het licht. Dolia declareerde van 2014 tot 2018 in totaal 7,5 miljoen euro bij de Sociale Verzekeringsbank, zorgverzekeraars en gemeentes voor zorg aan ruim 130 cliënten. Volgens het OM leverde Dolia wel thuiszorg, maar was ruim 70% van de facturen vals. Ook bij de dagbesteding zou de helft van de facturen niet kloppen.

Een deel van de Dolia-klanten profiteerde volgens het OM mee met de fraude. Het uitgekeerde geld werd deels naar hen teruggesluisd, ontdekte zorgverzekeraar Zilveren Kruis. Dat gebeurde bijvoorbeeld via de rekening van een familielid, zodat het niet zou opvallen. Deze cliënten moeten dat terugbetalen. Ook lopen ze kans dat ze worden vervolgd.

Complexe zaak

Omdat het een grote en ingewikkelde en fraudezaak is, is er langdurig onderzoek aan vooraf gegaan en is een groot aantal getuigen gehoord. De rechtbank heeft drie opeenvolgende dagen uitgetrokken voor de inhoudelijke behandeling. In vergelijkbare fraudezaken werden gevangenisstraffen tot vier jaar opgelegd.

 

Dit betreft slechts een deel van het artikel. Voor het gehele artikel klik op de onderstaande link.

Advies van ons nodig?

Heeft u advies of juridische bijstand nodig?
Neem dan contact met ons op!
Bel 030 272 45 00

Contact opnemen
U gebruikt een verouderde browser!

Werk uw huidige browser bij naar de laatste versie. Update mijn browser nu

×