Een specialist nodig? 030 – 272 45 00

Roozemond [+] De Haan in het nieuws

Zaak rond moord op Laura Korsman krijgt vervolg: pleidooi voor aanpassing strafrecht

“Advocaat Jaap-Willem Roozemond van Zamir M. ging ook in cassatie, omdat hij het onder meer niet eens was met de bewezen voorbedachte raad.”

Zaak rond moord op Laura Korsman krijgt vervolg: pleidooi voor aanpassing strafrecht

4 maart 2022

In: R+DH in de Media

##cassatie##moord #strafrechtadvocaat##utrecht

Tbs met dwangverpleging en 15 jaar cel voor Zamir M. Dat was het oordeel van het gerechtshof na de moord op Laura Korsman (24) in de Utrechtse Bosboomstraat en advocaten-generaal (AG’s) adviseren de Hoge Raad vandaag om aan die straf weinig te veranderen.

Volgens de AG’s is Nieuwegeiner Zamir M. (33) in de zomer van 2020 terecht veroordeeld voor de moord op zijn ex-vriendin, nadat hij haar eerst wekenlang agressief stalkte. Op 11 juli 2018 stierf de Werkendamse studente verpleegkunde in Utrecht na een avondje stappen, nadat ze Zamir op de dansvloer en in haar eigen studentenkamer tegen het lijf liep.

Veertig messteken

Zamir M. stak veertig keer op zijn ex in met een mes. Een speciale noodknop die zij van de politie kreeg om alarm te slaan kon dit niet voorkomen. Op de vraag hoe dit kon gebeuren, willen de ouders antwoord. De Inspectie Justitie en Veiligheid doet onderzoek naar de zaak en eventuele fouten die gemaakt zijn.

Tekst gaat verder onder de foto.

Laura droomde van werken op de ambulance als verpleegkundige. Hoewel ze bijna klaar was met haar opleiding mocht die droom nooit uitkomen.

Laura droomde van werken op de ambulance als verpleegkundige. Hoewel ze bijna klaar was met haar opleiding mocht die droom nooit uitkomen. © COR DE KOCK

De advocaten-generaal vinden dat ook opnieuw moet worden gekeken naar de psychische schade die ouders Cees en Ineke opliepen door het drama. Zij adviseren dat de beslissing van het hof hierover wel moet worden vernietigd en een nieuw oordeel verdient van de Hoge Raad. Naar verwachting dit voorjaar beslist de hoge raad over de cassatieverzoeken, na dit advies van de AG’s.

Shockschade

De ouders hebben in de strafrechtprocedure vergoeding gevraagd voor gemaakte kosten na de moord op hun dochter en voor shockschade. Het gerechtshof wees de overlijdensschade toe maar de shockschade niet, omdat dit niet binnen het strafproces zou passen.

Maar daarover denken de AG’s tot tevredenheid van advocaat Mark van Raak (raadsman ouders van Laura) anders: zij adviseren hervormingen op het punt van vergoeding van psychische schade en smartengeld.

Advocaat Jaap-Willem Roozemond van Zamir M. ging ook in cassatie, omdat hij het onder meer niet eens was met de bewezen voorbedachte raad. De AG’s vinden dat de Hoge Raad hier niet in mee moet gaan, een conclusie waar Roozemond nog op gaat reageren voordat een definitief besluit valt over de cassatie. De AG’s adviseren wel de straf iets te verlagen vanwege het lange verloop van het strafproces.

Zamir M. voor de rechtbank in Utrecht met een van zijn voormalige advocaten.

Zamir M. voor de rechtbank in Utrecht met een van zijn voormalige advocaten. © Renée van den Kerkhof

Betrokken advocaat

Advies van ons nodig?

Heeft u advies of juridische bijstand nodig?
Neem dan contact met ons op!
Bel 030 272 45 00

Contact opnemen

Betrokken advocaat

Betrokken advocaat

U gebruikt een verouderde browser!

Werk uw huidige browser bij naar de laatste versie. Update mijn browser nu

×