Een specialist nodig? 030 – 272 45 00

Roozemond [+] De Haan in het nieuws

Roozemond [+] De Haan advocaten staat meerdere zorgbedrijven bij

Zorgcowboys hebben vrij spel: toezicht door gemeenten schiet tekort

16 december 2019

In: R+DH in de Media

#PGB#PGB-Fraude

De advocaten van Roozemond [+] De Haan treden op in deze zaak. Hieronder treft u een kort citaat aan van het bericht in de media. Voor een reactie op dit bericht of over de zaak kunt u contact opnemen met Arjan de Haan of Jaap-Willem Roozemond. De bronvermelding treft u onder het citaat aan.

Gemeenten worstelen met het toezicht op zorgcowboys, blijkt uit een enquête van Follow the Money, Pointer en Reporter Radio. Aanbieders, die via de Wet maatschappelijke opvang (Wmo) of de Jeugdwet zorg leveren, krijgen nauwelijks inspecties. Als gemeenten wel onderzoek doen en besluiten te stoppen met een aanbieder, doen zij zelden aangifte. Zelfs bij duidelijke fraudesignalen is strafvervolging niet gegarandeerd. ‘Gemeenten hebben geen idee wat ze met een fraudesignaal moeten.’

 

Een bijdrage van Arjan van der Linden & Judith Spanjers voor Follow the Money

DIT STUK IN 1 MINUUT

  • Het toezicht op de besteding van zorggeld staat vijf jaar na de overheveling naar de gemeenten nog altijd in de kinderschoenen. De Vereniging van Nederlandse Gemeenten stelt dat slechts eenderde van de gemeenten een toezichthouder rechtmatigheid heeft aangewezen.
  • Onderzoek van Follow the Money in samenwerking met Pointer en Reporter Radio bevestigt dit beeld: controle op misbruik van zorggeld is onontgonnen terrein voor een groot aantal gemeenten.
  • Toezicht op zorgfraude is sinds de decentralisatie in 2015 krankzinnig ingewikkeld. Gemeenten richten het toezicht verschillend in, het aantal zorgaanbieders is explosief gestegen, en ze kunnen ook nog eens onder vier verschillende wetten leveren en declareren.
  • Als de ene gemeente een rood vlaggetje plaatst, verhuist een uitgekookte zorgcowboy simpelweg naar een andere gemeente of declareert onder een andere wet.
  • Bestuurskundige Menno Fenger vergelijkt het gebrek aan centrale sturing met de aanpak van uitkeringsfraude, zo’n 25 jaar geleden: ‘Het duurde een jaar of vijftien voor het hoog op de agenda kwam te staan. In de zorg zie je hetzelfde gebeuren. Er gebeurt wel iets, maar het is nog niet op niveau.’
  • Gemeenten doen niet vaak aangifte tegen een malafide zorgaanbieder. Dat heeft toch weinig zin, want, zo zegt de gemeente Arnhem: ‘Uit ervaringen elders in het land is gebleken dat het ingewikkeld is om geld terug te vorderen.’

 

Dit betreft slechts een deel van het artikel. Voor het gehele artikel klik op de onderstaande link.

Advies van ons nodig?

Heeft u advies of juridische bijstand nodig?
Neem dan contact met ons op!
Bel 030 272 45 00

Contact opnemen
U gebruikt een verouderde browser!

Werk uw huidige browser bij naar de laatste versie. Update mijn browser nu

×